Home / Tetkina Kuhinja / Plava šerpa na bele tufne
Plava šerpa na bele tufne

Plava šerpa na bele tufne

Ovih dana, pred praznike, kada se porodice okupljaju, studenti na par dana odlaze u roditeljske domove, rodbina dolazi iz daleka, nekako u svima nama počnu da se bude nostalgična sećanja na detinjstvo i neminovno oživljavaju slike iz onih vremena “od pre sto godina”, a tako žive kao da se sve to dešavalo juče.

Naša sećanja se najviše vezuju za mirise, ponekad sa slikom možemo da osetimo i te davne mirise, pa iako mnoge stvari mirišu isto, čini nam se da ipak nije isto i da su neke stvari, neka jela, mirisali mnogo lepše nego danas. Jedan od takvih mirisa je ručak iz “plave šerpe na bele tufne”.

U kuhinjama naših mama, plava šerpa na bele tufne je bila obavezni inventar, bila je univerzalna, i za pečenje torti i za spremanje porodičnog ručka. Mame nisu imale vaatrostalne činije ili tepsije sa keramičkom podlogom a ni šerpe od nerđajućeg čelika  u kojima ništa ne zagoreva. Zaklinjale su se da nema šerpe do njihove na bele tufne i da im u njima nikada ništa nije zagorelo. U tim šerpama su pekle najbolji patišpanj za tortu, najukusnije pile na krompiru ili najgurmanskijii đuveč . To su bile šerpe sveznalice koje kao da su tačno znale koje se jelo sprema u njima i baš to je bilo najukusnije.

U nekim kuhinjama plave šerpe na bele tufne odavno ne postoje, u nekima se čuvaju kao porodične relikvije.

Ja je još uvek čuvam u špajzu i koristim! Zamalo da je bacim  kada sam kupila modlu za pečenje torti, onu kojoj se skidaju strane. Zamalo da je i drugi put bacim kada sam kupila ovalnu vatrostalnu činiju koja direktno iz rerne može na sto. Zamislie, zamalo i treći put da je bacim kad sam kupila Zepter šerpe, i one su bile baš onako „fensi“ skupe, sjajne i lepe, a i mogu doživotno da se koriste. Nisam je  bacila  samo iz emotivnih razloga. Podsećala me je na detinjstvo i neka jela koja su božanstveno mirisala, među njima i pilav.

Moja mama je pilav pravila „odokativno“, otprilike, po osećaju, malo ovoga, malo onoga, bio je prste da poližeš. Sa plavom šerpom na bele tufne, predala mi je jednu metalnu šolju, onu iz koje se u vojsci jede supa, to je bila njena mera – šolja pirinča i dve šolje vode.  Moj pilav je, kažu,bajan. a ja ga uvek pravila otprilike, pirinač, piletina, supa, luk, šargarepa, ali nije bio kao mamin. Pa još u modernoj vatrostalnoj činiji, jedeš ga i očima. Nikad nisam postigla isti ukus – sve do danas.

Pravila sam tortu, pogađate u plavoj šerpi na bele tufne, uredno je oprala a onda rešila  da napravim pilav, bacila pogled na tu „multipraktik“ šerpu i  stavila je na ringlu… Ostalo je sve istorija, pilav beše i na oko i na ukus – kao mamin. Ima neke čarolije u plavoj šerpi na bele tufne.

Ako ovih dana rešite da spremate pilav, potrebno vam je:

1 plava šerpa na bele tufne

1 pile od oko 1,5 – 2 kg (leđa mogu da se iskoriste za supu)

šolja (od 2,5 dcl) pirinča

2 šargarepe

veća glavica crnog luka

2 šolje supe (ili vode)

malo peršuna

2 kašičice soli

na vrh kašičice bibera

Propržiti glavicu luka na ulju ili masti a zatim dodati dodati komade piletine. Posoliti, pobiberiti i mešati da se lagano dinsta i dodati i šargarepu isečenu na kolutove ili kockice). Posle petnaestakminuta, dodati šolju opranog pirinča, promešati i naliti supom ili vodom. Dodati iseckan peršun, promešati ikuvati još desetak minuta. Rernu zagrejati na 200 stepeni peći dok pirinač ne upije svu tečnost a meso ne porumeni.

Poslužiti uz svežu salatu leti, kiselu salatu zimi. Odlično ide uz domaći kečap ili ajvar. Ovo je jelo koji možete skuvati za dva dana, ukusno je da ukusnije ne može biti, naročito ako istovremeno kuvate i pileću supu pa njom nalijete pilav.

Prijatno!

Gordana Radojković

5 comments

  1. Divna prica koja je i mene vratila u moje detinjstvo. U to neko vreme „od pre sto godina“ i priznajem – raznezilo me.
    Hvala za pricu!

  2. Moja je isto na tufne, samo crvena! I izgleda kao da je prezivela dva svetska rata, al je gibanica iz nje, i dalje mnogo sladja!

  3. Svaka kuca je ima,dezen se javljao i na vanglama a i na metalnim lavorima,kad se dovoljno pohaba koristi se kao saksija za muskatle i cuvarkucu.Hvala za divne emocije

  4. „Ubi“ me ova plava šerpa na bele tufne, ko to nije imao, kao nije ni imao detinjstvo. Hiljade inox šerpi raznoraznih svetskih bredova ne može se meriti sa šerpom na tufne i maminim pilavom iz iste. Za mene se njena vrednost i sve što uz to jednostavno ne može meriti ničim. Šta ću, al je tako .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*