FreeDigitalPhotos.net

Ovo je bila godina žena

Kažu da je Barak Obama uspeo ponovo da pobedi na izborima, između ostalog, zahvaljujući i jednoj rečenici koju je izgovorio a koju smatraju istorijskom. Rekao je da žene nisu „interesna grupa“ kojoj se treba obraćati u vreme izbora ili u bilo kojoj situaciji kada je ženski glas potreban, da su one ćerke i majke, sestre i supruge, da čine polovinu stanovništva i da tu polovinu nikako i niko ne sme zanemariti.

Statistički, žene čine polovinu stanovništva planete, pa ipak, žene su i dalje one koje moćan „muški svet“ ne pušta da bude zaista ravnopravne na svim poljima.

Izveštaj Ujedinjenih nacija o položaju žena u svetu pokazao je da od ukupnog broja zaposlenih u svetu žene zauzimaju 52% radnih mesta u odnosu na muškarce. I pored toga, žena na visokim pozicijama je i dalje mnogo manje nego muškaraca, žene i dalje žive u muškom svetu u kome je veoma teško zauzeti pozicije koje se tradicionalno smatraju rezervisanim za muškarce. One koje su svojim radom, znanjima i umećima uspele da se izbore za liderske pozicije i dalje su manje plaćene od  muškaraca na istim mestima, u proseku za čitavih 20%.

Što javno, što pritajeno, raznoraznim sredstvima, mnoga društve žene pokušavaju da drže u viševekovno utvrđenim nepisanim pravilima koja propisuju šta je za žene a šta nije, iako se pokazalo da žene nose mnogo veću odgovornost od muškaraca, pored toga što rade, one i dalje nose najveći teret obaveza koje se tiču održavanja kuće, vaspitanja i nege dece, brige o ostalim članovima porodice, kako svoje tako i porodice supruga, pripremanja obroka, bez razlike, u svim delovima sveta.

Iako su u politici prisutne mnogo više nego pre dvadeseta godina, nisu dovoljno zastupljenje u nacionalnim parlamentima, u proseku, zauzimaju samo 17% poslaničkih mesta.

I pored toga što žive u „muškom svetu“ koji se teško odriče glavnih pozicija, pozicija moći, ova godina se s pravom može nazvati godinom žena, u globalnom smislu.

Žene su uspele da nateraju svet da javno govori o mnogim problemima, silovanjima, genitalnim sakaćenjima, seksualnom zlostavljanju, bile su učesnice mnogih revolucija koje su se dešavale ovog proleća,  u izrazito konzervativnim zemljama sveta neke od njih su postale pravi heroji boreći se za najosnovnije stvari, pravo na obrazovanje i rad.

Najmoćnijom ženom sveta Forbs je proglasio Angelu Merkel, ženu koja vedri i oblači Evropskom unijom. Pa i pored toga, ona je meta podrugljivih komentara, samo zbog toga što je žena koji se odnose na njen izgled  i intimni život. Svet ne može da oprosti ženi što je zauzela jedno „muško“ mesto.

Ali ono zbog čega je ova godina važna za žene u celom svetu ne ogleda se u visokoj poziciji Angele Merkel.

Ova 2012. godina biće upamćena po tome što su na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu žene učestvovale u najvećem broju u istoriji ovih igara, odnosno 44,4% od ukupnog broja sportista. Sport je takođe oblast u kojoj su dominirali muškarci i svaki njihov uspeh je izazivao mnogo više pompe nego uspeh jedne žene.

Žene su na ovim igrama bile učesnice svakog nacionalnog tima čak i tima Saudijske Arabije, zemlje  u kojoj žene ne mogu da voze bicikl ili automobil na javnim putevima, u kojoj postoji poslovica – „Devojka nema ništa na ovom svetu sem svog vela i groba“ i zemlje u kojoj postoji „Komisija za promociju vrline i prevenciju poroka“. Ove sportiskinje su na Olimpijskim igrama imale pratnju ali su učestvovale!

Ove godine obeležen je i prvi Međunarodni dan devojčica koji su ustanovile Ujedinjene nacije u cilju iskorenjivanja seksualne eksploatacije devojčica, običaja da ih udaju pre punoletstva, genitalnog sakaćenja, prinudnog rada, zabrane obrazovanja, mnogih stvari koje su nama daleko a koje se dešavaju milionima devojčica širom sveta.

Žene su ove godine, bez obzira na poražavajuće statistike, bile aktivne učesnice mnogih događaja i o problemima žena se pisalo i pričalo širom sveta.

Ukoliko vam se učini da sve ovo ipak ne znači ništa, ne zaboravite, do pre dvadesetak godina mislilo se da je trudnoća problem žene, do pre pedesetak da je za bračni sterilitet i pol deteta odgovorna samo žena, do pre sto godina da je žena samo za kuću i da iz ruku jednog “gospodara” , oca, prelazi u ruke drugog – muža, da je njeno da ćuti i sluša.

Sve ovo su koraci koji ženu vode ne ka tome da dominira već da bude ravnopravna kao čovek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *