Home / Tetkina Kuhinja / Neizostavne na prazničnoj trpezi – salate!
Neizostavne na prazničnoj trpezi – salate!

Neizostavne na prazničnoj trpezi – salate!

Salate su odličano dodatak glavnom jelu, bilo da su posne ili mrsne, mogu biti odlično predjelo ali i doručak ili večera. S obzirom da su prilično kalorične i neretko sadrže u sebi i testeninu ili pirinač, meso ili suhomesnate proizvode, kao i pavlaku i majonez, salate mogu biti i glavno jelo. Najvažnije je da  mogu stajati nekoliko dana u frižderu, zato su, idealne da se nađu na prazničnom meniju.

Tradicionalna praznična salata kod nas je Ruska salata, postala je sinonim za Novu godinu, danas vam  nudimo nekoliko odličnih recepata za salate koji ne moraju biti konačni, dodajte ili oduzmite sastojke, sve prema želji.

Salata sa testeninom

150 g sitne testenine

150 g paradajza

250 grdimljene piletine

150 g kukuruza šećerca (iz konzerve)

1 veza rotkvica

3 struka mladog luka (može i praziluk)

200 g majoneza

1 dcl pavlake

1 kašika soka od limuna

1 kašičica senfa

1 kašičica ulja

biber, so  (po ukusu)

Skuvati testeninu i ohladiti. Dimljenu piletinu iseckati na kockice i kratko propržiti. Rotkvice i mladi luk sitno iseckati  i sve to promešati u dubljoj  činiji.  Posebno sjediniti majonez, limun, pavlaku, senf , ulje, so i biber a zatim umešati u prethodnu smesu. Lagano promešati varjačom da se sve sjedini a opet da se vide sve boje.

Napomena : može se koristiti testenina u 3 boje.

Crveni rižoto

200 g integralnog pirinč

300 g paradajz pelata

1 glavica crvenog luka

2 čena belog luka

200 g feta sira

150 g tunjevine

bosiljak origano, maslinovo ulje, začini po želji

100 g parmezana.

Propržiti luk i dodati izmiksiran crveni pelat, origano i začine i dodati 2 dl vode. Posle petnaestak minuta dodati kuvani pirinač i tunjevinu. Promešati i izliti u činiju da se ohladi. Ohlađeno posuti parmezanom.

Salata sa piletinom i krompirom

300 g belog mesa

200 g krompira

100 g kiselih krastavaca

2 kašike kisele pavlake

2 kašike majoneza

biber i so

Belo meso i krompir skuvati, možete ih iskoristiti da istovremeno skuvate supu, ohladiti i sitno iseckati. U to dodati seckane kisele krastavce, pavlaku, majonez, so i biber. Sve lagano promešati. Odozgo, po želji, posuti biberom.

Kineska salata

1 manje pile

glavica crnog luka

150 g susama

150 g kikirikija

2 dcl kisele pavlake

150 g majoneza

100 g sitne testenine

biber i so

Skuvati pile i očistiti ga od kožice i kostiju i meso sitno iseckati. U to dodati sitno iseckan svež luk, propržen susam (na suvom tiganju), krupno mleveni kikiriki i kuvanu testeninu. Umešti majonez i pavlaku i posoliti i pobiberiti po ukusu. Ukrasiti kikirikijem i susamom.

Salata sa kukuruzom, pasuljem i tunjevinom

300 g tunjevine

200 g kukuruza iz konzerve

200 g crvenog pasulja iz konzerve

1 praziluk

sok od jednog limuna

kašika maslinovog ulja

so i biber

Pomešati tunjevinu, kukuruz, pasulj i seckani praziluk. Dodati limunov sok i ulje i posoliti i pobiberiti po ukusu.

Prijatno!

Salate pravila i recepte poslala Miroslava Vukoje

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*