FreeDigitalPhotos.net

Moć nesvesnog uma

Od davnina je poznato da postoje dva dela ljudskog uma. U teoriji postoje različiti nazivi kao što su – svesni i nesvesni ili podsvesni um, budni i uspavani, površinski i dubinski, racionalni i iracionalni um… Iako sav kapacitet podsvesti još uvek nije u potpunosti istražen, poznate su njegove opšte funkcije.

Svesni um je središte svesti, intelekta, logičkog i analitičkog mišljenje. Njegove funckije su upravljanje, donošenje odluka, biranje ciljeva, kao i kritičko mišljenje.

Nasuprot svesnom umu, koje je u najvećj meri istražen, nesvesni um karakteriše neograničen kapacitet. To je sedište dugoročne memorije, emocionalnih iskustava, motornih veština, automatskih procesa kao što su navike, veštine, uverenja…

Takođe, nesvesni deo uma kontroliše i naše telo – krvni pritisak, disanje, rad srca i svih unutrašnjih organa. Naše srce radi automatski, bez uplitanja svesti, isto važi i za proces varenja, krvotoka ili disanja i sve to radi nezavisno od svesti. Dok spavamo ili obavljamo svakodnevne uobičajne poslove, podsvest kontrolišve sve vitalne funkcije

U njemu leži velika moć, ali je potrebno da poznajemo njegove kapacitete kako bi znali da adekvatno koristimo svu njegovu snagu i beskrajnu inteligenciju i tako stvaramo suštinske promene.

Iako je nesvesni um veoma moćan, on je i navan kao dete od 4, 5 godina, pa tako traži da bude vođen i da mu se daju instrukcije šta da radi. To je upravo funkcija svesnog uma. Kada se neka sugestija zakači za neku od funkcija nesvenog uma ona će da ima dosta jači efekat zato što je u interesu osobe i njenog napretka, jer je nesvesni um taj koji ima prirodni mehanizam zdrvalja.

Dakle, u svakom od nas leži izvor ogromne snage i mudrosti. Podsvest je izvor svih ideja, ideala, težnji i krativnih dela.

Mnogi umetnici i naučnici, poput Šekspira, Betovena i Ajnštajna, spoznali su velike istine kroz snagu nesvesnog uma. Mnogi uspešni ljudi koriste ove prirodne kreativne potencijele kako bi stvarali i postigli visoke rezultate u ličnom i profesionalnom životu.

Čovek razmišlja svesnim delom uma i sve ono što misli sliva se u podsvest, koja upravlja čovekovim postupcima. Zato je jako važno kakve misli usađujemo u svoj nesvesni um jer kao što kaže otac Tadej “Kakve su ti misli, takav ti je život”.

Autor: Ljubica Rašković – pedagog, psiholog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *