Home / Kafa sa tetkom / Ko je vaša ličnost godine?
Ko je vaša ličnost godine?

Ko je vaša ličnost godine?

Magazin Time, proglasio je, američkog predsednika Baraka Obamu za ličnost 2012. godine, uz obrazloženje da je on simbol istorijskih promena u Americi. Ovo je drugi put, da je Obama, od kako je prvi put izabran za predsednika, poneo ovu titulu.

Po rečima urednika magazine, Obama je na mnogo načina simbol novog Amerikanca, prvi je predsednik koji nema ništa protiv gej brakova i koji je mnogim imigrantima bez dokumenata ponudio radne dozvole.

Iako je postao predsednik usred krize koja je potresala Ameriku, Obama je svojim govorima neprekidno motivisao narod govoreći da iz svake teške situacije moraju da izvuku ono najbolje, da uvek treba raditi, najbolje što se može i najviše što se može.

Obrazlažući zašto je baš on izabran za ličnost godine, navedeni su mnoge njegove izjave koje se smatraju motivacionim – Vi me niste izabrali da vam govorim ono što želite da čujete već da bih vam govorio istinu.

Godina koja je na izmaku je za ceo svet bila teška u ekonomskom smislu, otvarena su nova ratišta, desile su se mnoge nesreće u kojima je stradalo puno ljudi, tradicionalne vrednosti, počev od porodice se sve više urušavaju.

Ova godina je i za nas u Srbiji bila teška, birali smo novu vlast, ogorčeni na sve prethodne pa i na onu koju ćemo tek izabrati, stopa nezaposlenosti je rasla i raste, kupovna moć je opadala i opada, dugo najavljivan Bolji život koji stiže ali nikako da nam zakuca na vrata, pretvorio se u Godoa.

U atmosferi preživljavanja, jer običan, prosečan čovek u Srbiji odavno ne živi kvalitetno, više preživljava, svakodnevno nam je potreban motiv, mali dašak u leđa, kao vater u jedra, da bismo pregurali još jedan dan.

Naravno, to ne mogu biti javne ličnosti, sociolozi i psiholozi koji neumorno u raznoraznim emisijama postavljaju dijagnozu celoj naciji i govore da će biti bolje, odavno svi znamo da je sve to šarena laža, svi ti osmesi, blještavilo i sreća koji nam se nude na nacionalnoj i inim televizijama.

To je onaj običan čovek, isti kao mi, od krvi i mesa, sa kojim povremeno popijemo kafu, razmenimo koju reč, koji takođe ima probleme, ne predstavlja se kao mitsko, neranjivo biće, onaj koji ima tu snagu da nas nasmeje, oraspoloži, onaj koga možemo pozvati u  “po’ dana i po’ noći”, nešto slično najboljem prijatelju ali malo više od najboljeg prijatelja jer ima tu moć da nas motiviše. I to može biti bilo ko, mama, drugarica, dete, kolega na poslu…

Ponekad, novu energiju nam može dati i tek pročitana knjiga, staro omiljeno mesto pored reke, događaj koji nam je obogatio i promenio život.

Bilo ko i bilo šta može biti naša ličnost godine, važno da nas je taj neko ili to nešto pomerilo i pozitivno motivisalo.

Godina se bliži kraju, koga biste, šta biste proglasili svojom ličnošću godine? Ko bi se našao na naslovnoj strani vašeg Time-a ?

FreeDigitalPhotos.net

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*