Karanfilić, aromatičan i lekovit začin

Karanfilić je poreklom iz Indonezije, danas se gaji u mnogim tropskim oblastima a najveći proizvođać ovog ačine je Zanzibar. Ova biljka voli vlažnu klimu i morski vazduh i cvetovi koji se suše se beru dok su još u pupoljku. Karanfilič je bogat eteričnim uljima koja imaju antiseptička i analgetička svojstva, još su drevni lekari savetovali žvakanje ove biljke protiv zubobolje i protiv infekcija usne duplje.

Dobar je protiv glavobolje, stimuliše cirkulaciju i veoma je efikasan protiv crevnih infekcija, gljivica i bakterija. Čaj od karanfilića mnogi piju kako bi ublažili mučninu

Prvi dokazi o upotrebi karanfiliča datiraju iz Kine, stari su preko 2.000 godina, pre nego što bi pristupili caru, dvorjani su morali da drže karanfilić u ustma kako bi imali mirišljav dah kada mu se obrate.

Mornari su bili prvi koji su počeli da trguju karanfilićem na kome su dobro zarađivali, u 17. veku, ovaj začin je imao cenu koja se upoređivala sa cenom zlata jer ga je bilo veoma malo.

Dok mi karanfilić veoma retko koristimo, ponekad za srpemanje divljači, kao dodatak nekim slatkišima, kandiranom voću i kuvanom vinu, u pojedinim zemljama sveta on je svakodnevni začin koji stavljaju u skoro sva jela, čak i kao dodatak hlebu, uglavnom kombinujući ga sa drugim začinima. Može se koristiti ceo i mleven, a mlevenje se preporučuje neposredno pre upotrebe kako ne bi gubio svoju preoznatljivu, jaku aromu. Naravno, baš zbog te jake arome treba ga pažljivo dozirati.

U Indoneziji karanfilić stavljaju i u cigarete koje imaju specifičan miris i  ukus.

Kada se zapali, karanfilić otpušta mirise koji neutrališu neprijatne mirise u kući pa ga u ove svrhe često koriste u Kini i Japanu. U nekim krajevima čak veruju da miris karanfilića pomaže da se ljudi oslobode loših misli.

Ukoliko ga ne koristite, možete ga dodati jelima sa mesom koje zahteva dugo kuvanje ili pečenje, piletini koja će imati drugačiji, malo egzotičniji i slatkast ukus, dobro se slaže sa jabukama, možete ga dodati pitama, sa pomorandžama, kruškama, čak i suvim šljivama.

Koristite ga kako bi osvežili miris u kući, stavite ga u ormar, pomešan sa malo cimeta, ovo je  odlična kombinacija protiv moljaca.

Za dobru memoriju, kažu da je dobro zrno karanfilića staviti u šolju toplog mleka.

Ako do sada niste koristili ovaj začin, budite pažljivi, zbog jakog mirisa možete dobiti nešto što vam se neće svideti samo zato što je drugačijeg i intenzivnijeg mirisa, preporučujemo da eksperimentišete prvo sa voćem.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *