FreeDigitalPhotos.net

Kakvu poruku šalju boje – izaberite one koje će raditi za vas a ne protiv vas

Vrlo često komentarišemo kako su se pojedine žene obukle, kako onih koje se bave nekim od javnih poslova, tako i onih koje srećemo u kancelarijama, na svojim radnim mestima ili tamo gde odemo da “završimo” neki posao. Mnoga radna mesta sa sobom nose precizna uputstva o dres kodu i u takvim slučajevima, kao što su, recimo, radna mesta na šalterima u bankama, nema nekih velikih grešaka, međutim, u slučajevima kada žena sama odlučuje šta će obući može doći do katastrofalnih grešaka koje se ne odnose na to da će biti okarakterisana kao žena bez ukusa i stila već kao žena koja šalje pogrešnu poruku. Mnoge žene ne prave razliku između oblačenja za neformalne događaje i oblačenja za odlazak na posao i kada su modeli u pitanju ali i kada su u pitanju boje, a zbog svega toga neće biti shvaćene ozbiljno čak i onda kada su veoma ozbiljne i stručne. Ako svemu tome dodaju upadljive minđuše, ogrlice i gomilu naruvkica što uglavnom odvlači pažnju, žena na radnom mestu postaje žena koju, sasvim nesvesno, drugi više posmatraju nego što je slušaju.

Poslovno oblačenje prvenstveno zahteva svedenost kada su modeli u pitanju, pantalone ne smeju biti tesne, suknje preširoke, košulja nikako ne sme imati veliki razmak između dugmadi i nikako ne sme biti tesna što dovodi do toga da se “otvara” iako je zakopčana, sako uz pantalone ili suknju mora uvek biti zakopčan. Materijali ne smeju biti providni a crni brushalter ispod bele košulje je apsolutno zabranjen.

Boje u jakim tonovima kao što su žuta ili crvena su nepoželjne. Žuta je previše vesela i neozbiljna boja, crvena je “agresivna”, to je boja koja podiže pritisak i smatra se neprijateljskom bojom u radnom okruženju. Obe se mogu pojaviti tek u detaljima.

FreeDigitalPhotos.net

Bela boja je simobl čistote i iskrenosti ali se takođe preporučuje samo za košulju, maramu ili neki detalj, ako dominira garderobom šalje poruku da je osoba koja je nosi stidljiva i nepreduzimljiva, ima status sterilne boje.

Siva boja koja se tako često može videti na radnim mestima simboliše manjak energije i pasivnost pa se preporučuje da se kombinuje sa svetlim bojama. Ova boja šalje poruku da ste previše konzarvativni.

Boje kao što su ljubičasta i narandžasta privlače previše pažnje pa se preporučuju za detalje, nikako kao osnovna boja garderobe. Ljubičasta boja se naročito ne preporučuje jer asocira na izveštačenost i svakako je treba ili izbegavati ili izabrati “mirnu” nijansu.

Sa tradicionalnim bojama ćete teško napraviti grešku.

Crna boja je boja ozbiljnosti i mistike, to je jedna od najelegantnijih boja. Ako želite da vas smatraju ozbiljnom, izaberite crnu koju ćete “razbiti” detaljima živih boja, izbegavajte da budete obučeni jednolično, delovaćete previše strogo i zatvoreno.

Zelena je boja koja označava sigurnost i svežinu, to je boja koja ne zamara oči, upućuje poruku da uvek imate nove ideje,  u zemljama gde je nacionalna valuta zelene boje, kao što je dolar, ovo je preporučljiva boja za radni prostor jer se smatra da privlači novac.

Braon boja se smatra muškom bojom, to je boja stabilnosti i preporučuje se ženama koje rade poslove koji su do skoro smatrani isključivo muškim poslovima, uglavnom rukovodećim, jer se smatra autoritativnom bojom. Ova boja nije baš omiljena kod žena ali se savršeno može “razbiti” detaljima bež boje koja je topla, takozvana “ženska” boja.

FreeDigitalPhotos.net

Tamno plava je boja mudrosti, takođe ne zamara, simbolizuje stabilnost i jak intelekt, preporučuje se za ona radna okruženja koja sa sobom nose puno stresa i napetosti kako biste delovale smirenije a ne nervozne.

Konačno, kada ste izabrale šta ćete obući i boje koje će poslati poruku da ste stručne, ozbiljne i da vas treba slušati i poslušati, obratite pažnju na lakove za nokte. Crveni – ne. Ako volite crvenu boju radije izaberite tamnu nijansu. Ono što sve češće viđamo, crno, zeleno, plavo nalakirane nokte je apsolutno nedopustivo na radnim mestima. Boja vaših noktiju takođe šalje poruku i neke boje na noktima se smatraju nepristojnim, zato izaberite bež, boje kože, bordo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *