Home / Porodica i zdravlje / Kako da se rešite “zimskog” bola u grlu
Kako da se rešite “zimskog” bola u grlu

Kako da se rešite “zimskog” bola u grlu

Tokom zimskih meseci često nas boli grlo a da to uopšte nije posledica nekog zapaljenja grla koje zahteva lečenje antibioticima. Simptomi koji prate bol u grlu su često osećaj suvoće i blaga promuklost.

Bol u grlu je najčešće posledica virusa koji haraju tokom zimskih meseci pa ovo ne zahteva neko veće lečenje sem uobičajenog kada su virusi u pitanju, dosta sna, topli čajevi, tople supe, sa prolaskom virusa nestaje i bol u grlu.

Međutim, veoma često, tokom zimskih meseci, kada slabije provetravamo prostorije u kojima boravimo, bol u grlu je posledica suvog vazduha i boravka u zadimljenoj prostoriji.

Kako biste rešili ovaj problem, često provetravajte prostorije u kojima boravite, na radijatorima držite posude sa vodom koja će isparavanjem vlažiti vazduh, pijte što više tečnosti, naročito sokova i čajeva, jedite što više voća, ono je bogato vitaminima i mineralima i utiče na jačanje našeg imunog sistema.

Ako već osećate da vas grlo boli, pre spavanja popijte šolju toplog mleka u koje ste stavili kašičicu meda. Ukoliko nemate mleko, zamenite ga mlakom vodom.

Odlični narodni lekovi za ispiranje grla su mešavina morske soli i sode bikarbone, po jedna kašičica u čaši tople vode, ili kašičica soli u limunadi. Ukus vam se neće svideti ali istrpite, osećaćete se mnogo bolje.

Čaj od žalfije je takođe efikasan, možete ga piti ili njime ispirati grlo.

Ukoliko bol ne prolazi, počinjete da kašljete i kašalj se pojačava, posetite svog lekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*