Home / Tetkina Kuhinja / Vreme slava, malo novih ideja
Vreme slava, malo novih ideja

Vreme slava, malo novih ideja

Decenijama je posan slavski meni bio isti, služila se riblja čorba, prebranac sa salatom od rotkve i praziluka, posna sarma sa ajvarom ili paprikom iz turšije i šaran. S godinama, naročito poslednjih dvadeset godina, ovaj meni je mnogo bogatiji i oni koji drže do toga da im trpeza bude šarolika svake godine uvode nešto novo. Ako vam ove godine nedostaju nove ideje, evoj par ukusnih jela kojima ćete obogatiti svoju trpezu.

Punjene pečurke

Potrebno je  0/5 kg krupnijih šampinjona. Odseći im drške, sitno naseckati i propržiti sa dve glavice sitno seckanog crnog luka. Kada se luk i pečurke uprže dodati 50 grama prethodno skuvanog pirinča, posoliti i pobiberiti. Pečurke puniti ovom smesom, na fil staviti po malo kečapa, ređati u pleh namazan uljem, dodajte 0,5 dcl belog vina i ispeći u rerni.

Kavurma od pečuraka i krompira

Četiri srednje glavice crnog luka sitno iseckati i pržiti na ulju zajedno sa 0,5 kg sitno seckanih šampinjona. Kada se uprže dodati 100 grama sojinih ljuspica koje su prethodno bile potopljene u vodi, skloniti sa vatre i dodati ½ kg sitno rendanog krompira, posoliti i pobiberiti. Masu izručiti u pleh namazan uljem, dodati dva lista lovora, naliti sa malo vode i ispeći u rerni. Seći na kocke.

Punjeni krompir

Količina je proizvoljna, samo voditi računa da svi krompiri budu iste veličine. Obariti ih u ljusci, samo da omekšaju a zatim ih oljuštiti, iseći na pola i pažljivo izdubiti sredinu. Izađenu sredinu propasirati. Na ulju prodinstati glavicu crnog luka, 250 g seckanih šampinjona (ovo je količina za kilogram krompira), dodati malo kečapa i kada se uprži sjediniti sa pasiranim krompirom. Ovom masom puniti polovine krompira i posuti sa dosta susama. Peći u rerni, na polovini pečenja, na svaki sipati po pola kašičice topljenog biljnog margarina.

Pihtije od oslića

1,3 kg oslića bariti dvadesetak minuta u slanoj vodi u koju treba dodati kašiku sirćeta, biber u zrnu, lovorov list i 3, 4 čena belog luka. Procediti, očistiti oslić od kostiju i porešati u posudu u kojoj ćete praviti pihtije, pleh ili modle. Preko oslića naređati kolutove kuvane šargarepe, kolutove crvene i zelene paprike, sveže ili iz turšije i posuti seckanim belim lukom i peršunom.

Staviti da provri 2 litra vode sa dve kašike soli. Kad provri, u polovinu vode staviti 100 grama želatina u prahu, dobro razmutiti, sjediniti sa drugom polovinom vode i preliti preko oslića. Ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Ovim pihtijama je potrebno malo više vremena da se stegnu nego običnim.

 

 

5 comments

  1. e, ove pihtije moram da probam..kupila sam neke zgodne modlice, taman da i njih isprobam..moj repertoar je i ove godine klasican, samo sad dodajem salatu od crvenog pasulja iz konzerve, kuvanog kukuruza, crvenog luka, i sa malo posnog majoneza…skoro sam probala, podavili smo se, pa rekoh, ajde da ponovim…

  2. biljanakg, može li ceo recept za tu salatu? koliko čega, kako? hvala unapred!

  3. pa neka mera je na jedno pakovanje zamrznutog kukuruza, ide jedna manja konzerva crvenog pasulja..ja kupovala u Rodi, tamo je bio najjeftiniji, a sasvim je dobar…kukuruz se skuva, pasulj se samo ocedi i ispere,..to se sjedini, isecka se sitno jedna glavica crvenog luka, mislim da ne treba vise, jer onda njegov ukus preovladjuje, posoli se , naravno..e,sad, ima verzija da se pravi klasicna salata, maslinovo ulje i malo sirceta, a moze i sa malo posnog majoneza…ponekad pomesam pavlaku i majonez, i tako je ukusna…kakva mi trenutna inspiracija..ja sam ti od onih kuvarica sto vise veruje improvizaciji, nego tacnim merama, ali, to je , otprilike, to..

  4. Hvala, probaću!

  5. Podsecam jedan stariji recept koji je slican i brze se pravi

    http://tetka.rs/2012/04/salata-od-pasulja-i-kukuruza/#more-8028

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*