Home / Porodica i zdravlje / U Evropi sedam puta povećan broj dece alergične na pojedinu vrstu hrane
U Evropi sedam puta povećan broj dece alergične na pojedinu vrstu hrane

U Evropi sedam puta povećan broj dece alergične na pojedinu vrstu hrane

Prema podacima koje je objavila Evropska akademija za aergije i kliničku imunologiju u poslednjih deset godina za sedam puta se povećao broj dece koja imaju alergijske reakcije na hranu koje mogu biti toliko jake da deca upadaju u anafalaktičke šokove koji u onim najgorim slučajevima mogu biti i fatalni. Ono što takođe navode je da do tih reakcija najčešće dolazi u vrtićima i školama koje uglavnom nisu opremljene ni sposobne da reaguju u onim krajnjim slučajevima kada dođe do anafalaktičkog šoka i kada je svaki sekund dragocen.

Najveći problem javljas e kod vrlo male dece koja u vrtićima dolaze u kontakt sa novom hranom koju ranije nisu uzimala, prvenstveno zbog toga što se apeluje da se deca doje što duže. Sigurno znate da u evropskim zemljama porodiljsko bolovanje traje mnogo kraće nego kod nas, samim tim, majke obično nisu uvele svu hranu svojoj deci u jelovnik kao što je to slučaj kod nas, da su deca do napunjenih godinu dana već probala uglavnom svu hranu i da su majke uočile da li ima alergijskih reakcija na pojedine namirnice.

Koliko god vam se ovo učinilo dalekim od nas, treba da znate da u evropskim zemljama imaju isti problem kao kod nas – bezbednost hrane, deklaracije na kojima nisu navedeni potpuni podaci o sadržaju što dovodi do toga da dete kroz neku namirnicu, samo zato što nije navedeno šta sve sadrži unese i nešto na šta je alergično. Koliki problem ovo može da napravi znaju samo roditelji koji se suočavaju sa alergijskim reakcijama svoje dece.

Zbog svega ovoga, Evropska akademija za alergije i kliničku imunologiju pokrenula je inicijativu da deklaracije koje se odnose na hranu budu veće i da moraju sadržati podatke o svakom elementu koji sadrže a da vrtići i škole moraju imati osposobljeno osoblje koje bi pružilo prvu pomoć deci ukoliko dođe do nekih neželjenih i teških reakcija. Istovremeno apeluju na roditelje da uporore vaspitače i nastavnike ukoliko znaju da njihovo dete nije tolerantno na pojedine namirnice.

Namirnice koje izazivaju najviše alergijskih reakcija kod dece u Evropi su – mleko, kikiriki, jaja, školjke i riba među kojom najviše bakalar.

Pošto naša kultura ishrane ne podrazumeva školjke, i odrasli ih retko jedu, eventualno u nekom restoranu, takođe retko jedemo bakalar i još ređe ga dajemo deci, obratite pažnju na ostale namirnice pa kada ih prvi put uvodite deci u ishranu neka to budu manje količine jer će i reakcija, ukoliko je dete alergično biti manja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*