Home / Porodica i zdravlje / Prirodni “lekovi” za jačanje imunog sistema tokom zime
Prirodni “lekovi” za jačanje imunog sistema tokom zime

Prirodni “lekovi” za jačanje imunog sistema tokom zime

Već od naredne nedelje najavljuju nam hladne dane, iako smo se malo opustili uživajući u ovoj produženoj blagoj jeseni, već se hranimo jednoličnije, na pijacama nema više svežeg raznovrsnog voća i povrća, tokom zime koja nam prestoji imaćemo problema sa imunim sistemom što će dovesti do toga da budemo podložniji virusima i prehladama.

Naši stari su imali male tajne kako da sačuvaju zdravlje tokom dugih zima, pomognu svom organizmu da se oslobodi toksina i što manje budu bolesni. Nekoliko tih narodnih “lekova” za bolji imunitet možete primeniti i sami, naravno, ne onda kada se razbolite ili počnete da se osećate tromo i loše, već unapred, doskočite zimskim bolestima pre nego što one osvoje vas.

Jabukovo sirće je odlično sredstvo koje pomaže organizmu da se oslobodi toksina koji usporavaju normalnu metaboličku funkciju. Uzimajte redovno kašiku jabukovog sirćeta u pola čaše tople vode, ujutru, na prazan stomak.

Pivski kvasac je odličan za čišćenje creva, stimuliše odbrambeni sistem i odličan je za kožu. Slobodno uzimajte svakodnevno malu kašičicu pivskog kvasca koji ste same osušile, da vas podsetimo – izmrvite kvasac, osušite ga na suvom i hladnom mestu i čuvajte u staklenoj teglici, najbolje u frižideru.

FreeDigitalPhotos.net

Med je prirodan antibiotik, bogat je vitaminima, jedna kašičica ujutru, pre doručka, ili cela kašika u pahuljicama ili voćnom obroku će vas uspešno čuvati od gripa. Ako ne možete da pijete nezaslađen čaj, koristite med umesto šećera, ne zaboravite da med treba staviti u prohlađen čaj.

I na kraju, svakodnevno jedite citrusno voće, sada je sezona kada ga treba jesti, ono je bogato vitaminima, naročito vitaminom C, a siromašno kalorijama, značajno je za razmenu materija u organizmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*