Home / Kafa sa tetkom / Proizvodi koji su promenili naš život
Proizvodi koji su promenili naš život

Proizvodi koji su promenili naš život

Italijanski sajt Panorama.it objavio je spisak proizvoda koji su ušli u široku upotrebu sedamdesetih godina i koji su nam zauvek promenili život na bolje. Ovi predmeti se koriste i danas, naravno mogli bismo bez mnogih od njih ali bi nam neke stvari bile kudikamo teže.

Osporavana mikrotalasna rerna koju još uvek nemaju svi u svojim domovima, bar ne kod nas, nastala je 1947. godine ali je 1970. ušla u američke domove i odatle se njena popularnost širila u kuhinje domaćica celog sveta.

U Italiji se 1970. godine pojavila prvi put kafa pakovana u aluminijumske kese koje su čuvale svežinu i miris pržene i mlevene kafe.

Marker bez kojeg ne možemo da zamislimo učenje, flourescentan i netoksičan, rodio se 1971. godine, do danas su prodate milijarde ove čarobne „olovke“.

Prvi džepni digitron Hp-35 (Hewlett Packard) pojavio se 1972. godine, omogućio je svima da izračunaju kvadratni koren nekog broja bez proglema.

Iako su na tlo Evrope stigle još 1961. godine, pilule za kontracepciju su ušle u široku primenu 1972. kada su žene poverovalo da su bezopasne po zdravlje.

Na plaži u Riju, 1972. godine,  jedna devojka je ponela ono što je dovelo do rađanja tanga gaćica. Italijani se i danas ponose što je ta devojka bila italijanskog porekla.

Prvi video rekorder namenjen kućnoj upotrebi, Philips N1500, pojavio se 1972. godine. Danas ih retko ko koristi, ali su u naše živote uneli veliku promenu, mogli smo da biramo šta ćemo gledati u svojim domovima.

Prvi plastični upaljač za jednokratnu upotrebu, jeftin ikoji se baca kada se potroši, pojavio se 1973. Godine. I danas su veoma jeftini, skoro da su istisnuli upotrebu šibica.

Prva kengur torba za bebe pojavila se takođe 1973. godine, i danas su u širokoj upotrebi mada pedijatri sve više upozoravaju o štetnosti ovih torbi koje su mamama omogućila da istovremeno nose bebu I obavljaju neke druge stvari.

Seiko je 1973. godine na tržište izbacio prvi ručni kvarcni sat, 06LC. Ovi satovi su preko noći osvojili svet, bili su u modi sve do devedesetih godina kada su ih istisnuli standardni ručni satovi.

U jednom marketu u Ohaju, SAD, 26. juna 1974. godine,  prodat je prvi proizvod uz pomoć bar kod čitača, radilo se o pakovanju žvakaćih guma. Danas ne postoji proizvod koji nema utisnut bar kod.

Jednokratni žileti za brijanje, marke Bic, pojavili su se na evropskom tržištu 1974. godine, oni su takođe preko noći osvojili tržište.

Kodak je 1975. godine proizveo prvi kućni digitalni fotoaparat koji je bilo težak nešto manje od 4 kilograma. Danas ima manjih i lakših od kutije cigareta.

U Francuskoj se 1970. godine pojavio prvi kućni blender, međutim, masovna proizvodnja je počela tek 1978. godine. Ovo je još jedan aparat koji ima skoro svako domaćinstvo.

Muzika je postala “mobilna” 1. Jula 1978. godine kada je prodat prvi vokmen. Još jedan od proizvoda koji je preko noći osvojio svet, kada se pojavio, bilo je pitanje prestiža imati ga. I on je danas istisnut iz svakodnevne upotrebe.

Izvor i fotografije: Panorama.it

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*