Najzad i u Srbiji dostupni testovi za samotestiranje

Od januara ove godine na našem tržištu su dostupni testovi za samotestiranje koji omogućavaju da u privatnosti i komforu svog doma, za samo nekoliko minuta, proverite da li su zdravstveni problemi koje imate, povezani sa određenim izazivačima bolesti ili simptomima.

Za sada su dostupni testovi na hlamidiju, menopauzu, helikobakter, kolon i urinarne infekcije. Testovi su vrlo jednostavnan i isti su osetljivosti kao najsavremeniji testovi u laboratoriji, a rezultati se dobijaju za nekoliko minuta.

Test na hlamidiju otkriva vaginalnu infekciju bakterijom Chlamydia Trachomatis. Preporučuje seženskoj populaciji koja je seksualno aktivna jer se u 95% slučajeva ova bakterija prenosi seksualnim putem (ova bakterija može preneti i na druge načine ( preko donjeg veša, zaraženim peškirima, u bazenu u kome nije hlorisana voda).  Ovaj test je posebno preporučljiv za žene koje planiraju da ostanu u drugom stanju. U slučaju infekcije bakterijom Chlamydia Trachomatis, bolest se prenosi na plod i može dovesti do pobačaja, prevremnog porođaja kao i bolesti samog novorođenčeta u smislu slepila, konjuktivitisa i pneumonije Test se ne preporučujee ženama koje su već ostale u drugom stanju. Prisustvo bakterije Chlamydia Trachomatis u najvećem broju slučajeva prolazi bez ikakvih simptoma što je razlog više da se ženska populacija redovno testira.

 

Test na menopauzu omogućava ženama koje su dostigle period menopauze da za 5 minuta to i dokažu, putem detektovanja količine FSH (folikulo stimulirajući hormon ) u urinu. Izostanak redovnih menstruacija, napadi vrućine (valunzi), uznemirenost, poremećaj sna, lupanje srca, su samo neki od simptoma koji sugerišu da se dešavaju promene na hormonalnom nivou kod žene. Važno je da žena zna da li ulazi u menopauzu kako bi, u dogovoru sa svojim lekarom, na vreme sprečila ili ublažila posledice nedostatka lučenja hormona estrogena.

 

Helikobakter test otkriva prisustvo bakterije Helicobacter Pylori najčešćeg izazivača čira I tumora na želucu. Simptomi kao što su gorušica, mučnina ili otežano varenje su dovoljan razlog da se uradi ovaj test. Za tačan rezultat je potrebna samo jedna kap krvi iz prsta. Nema potrebe ići na neprijatan pregled kao sto je gastroskopija.

 

Kolon test (test za skrivenu krv u stolici) pokazuje da li se u stolici nalaze tragovi krvarenja iz debelog creva. Test je preporučljiv za sve ljude koji imaju više od 35 godina jer se promene na debelom crevu počinju javljati najviše u tom periodu, uglavnom zbog neadekvatne ishrane, loše porodične istorije vezane za ovu bolesi, ubrzanog načina života. Treba imati na umu da pojava karcinoma debelog creva u velikom broju slučajeva prolazi bez simptoma. Ovim testom se izbegava neprijatni pregled kolonoskopija.

 

Test na urinarnu infekciju otkriva da li u urinarnom istemu postoji neko zapaljensko žarište ili bakterijska infekcija. Test je visoko osetljiv i ukoliko postoji i najmanja količina leukocita, nitrita ili proteina u mokraći, test traka će pokazati. Pečenje pri mokrenju, promenjena boja urina, bolovi u gornjim partijama urinarnog sistema su ozbiljan znak da treba da uradite ovaj test.

Uputstvo za svaki od testova možete pronaći na sajtu Global Pharma.

Ukoliko se pokaže da su rezultati pozitivni savetuje se da odmah posetite svog lekara koji će uraditi dodatne preglede i preporučiti terapiju. Testovi se mogu naći po ceni od 880 (Urinarne infekcije), 1.400 (Kolon) i 1.700 dinara (Hlamidija, Menopauza, Helikobakter).

Ove testove možete kupiti u sledećim apotekama:

Apoteka Pharmacity

Primax apoteke

ZU Medica bg

Apoteke Janković ZU

Apoteka Biljana & Luka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *