FreeDigitalPhotos.net

Lavanda, čarobnica među biljem

Danas skoro da ne postoji ormar u kome se ne nalazi mala vrećica lavande koja našoj garderobi daje diskretan miris i uspešno je brani od moljaca. Da je lavanda odlčno sredstvo protiv insekata bilo je poznato još u srednjem veku, poslednjih nekoliko decenija ona se ponovo uselila u naše ormare i proterala naftalin, tako dugo neprikosnoven na ovim prostorima, sredstvo za odbranu protiv moljaca koje nikako ne možemo nazvati mirisnim.

Lavanda, pretpostavlja se, potiče sa Arapskog polustrva ili iz Severne Afrike i danas se gaji u celom svetu. Koristili su je Feničani, uglavnom da bi lečili stomačne probleme, mučninu i štucanje ali i za spravljanje mirisa. Stari egipćani su je koristili tokom mumificiranja, kada je otkrivena Tutankamonova grobnica, prisutni su se kleli da se osećao miris lavande. I, naravno, kao i sve ostalo, preko Egipta do Grčke u kojoj su lavandom kitili device koje su žrtvovali bogovima, lavanda je počela da se širi po celom svetu. Rimljani su je koristili za kupanje, veorovali su da utiče na sjaj kože i kose.

Lavanda se u mnogim zemljama smatra biljkom koja donosi sreću, utiče na prosperitet jedne kuće i plodnost. U Irskoj mlade na dan venčanja za podvezicu vezuju kesicu osušene lavande. Ona je takođe simbol čistoće i brige za dom i porodicu ali i znak naklonosti pa je u srednjem veku postojao običaj razmene buketića lavande između zaljubljenih. Jedno vreme je bila toliko cenjena biljka da kažu da je čitav 17. vek  mirisao na lavandu.

Poslednjih godina, ova biljka je postala veoma popularna pa je u nekim zemljama koriste kako bi obogatili ukus čaja, salata, džemova, ulja i sirćeta, njome začinjavaju meso ali  i slatkiše.

Lavanda ima anatiseptičko, antibakterijsko, analgetičko i diuretičko dejstvo ali i sedativno pa se zbog ovoga široko koristi u farmaciji za spravljanje biljnih preparata za lečenje infekcija usne duplje, masti za otoke, reumu i upalu kože, kao i za sredstva za lečenje glavobolje i nesanice. Mnoge studije pokazale su da miris lavande u radnom okruženju deluje stimulativno a da u ordinacijama deluje smirujuće na uznemirene pacijente.

Miris lavande nas čini opuštenima, lavanda je ubica stresa, samo nekoliko kapi eteričnog ulja ove biljke nakapanih na jastuk smiruju nervozu, nemir i pomažu da utonemo u san. Ako ovo ulje nakapate u kadu, pomoći će vam da se opustite i ublažiće iritaciju kože ukoliko imate takvih problema. Masaža vratnog dela kičme eteričnim uljem lavande može pomoći kod glavobolje, ispitivanja su pokazala da su oni koji pate od migrena značajno smanjili upotrebu analgetika redovnom upotrebom eteričnog ulja lavande.

Ako ste slučajno od onih malobrojnih koji još uvek nisu osetili blagodeti lavande, osušenu je možete kupiti na svakoj pijaci, napravite male kesice od platna i stavite je gde god vam padne na pamet, u ormare, kupatilo, ispod jastuka, primite je kao sustanara koji će svoj miris širiti po kući i istovremeno vas činiti opuštenima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *