FreeDigitalPhotos.net

Kari, čarobna mešavina začina

Kari za koji svi misle da je začin je u stvari mešavina začina i ova mešavina može biti različita, zavisno od područja do područja. Potiče iz tropske Azije i karakteristična je za indijsku kuhinju. Najčešća mešavina predstavlja kombinciju kima, korijandera, kurukuma, kardamona, cimeta, anisa, đumbira, muskatnog oraha, karanfilića i bibera i  ima jak ukus i aromu. Nama je uglavnom poznat kari zlatno žute boje ali boja takođe varira od svetlo žute pa sve do crvene.

Naziv za ovu mešavinu, kari, koji je opšteprihvaćen, znači “osušeni listovi”, u Indiji ga nazivaju “masala” što znači mešavina. U evropske kuhinje kari je stigao u 18. veku, doneli su ga Britanci kao karakterističan  začin  iz kolonizovane Indije, dok se u Indiji koristi vekovima gde svako ovu mešavinu priprema na drugačiji način.

Ukus jela u Indiji neće puno zavisiti od toga koliko je karija stavljeno u jelo već od umešnosti mešanja začina a čitav proces sušenja i mešanja kako bi se najbolje iskoristili sastojci mešavine imaju veze sa drevnom indijskom ajurvedskom naukom. U pojedinim porodicama, proces pripremanja i doziranje začina kako bi se dobio kari prenose se s generacije na generaciju, kao porodični recept.

FreeDigitalPhotos.net

Kod nas se kari uglavnom upotrebljava kao dodatak piletini, međutim, njime se može začiniti i riba, morski plodovi, jagnjetina i svinjetina, razno povrće, između ostalog krompir i pirinač, može se dodati i jajima. Kako mi vrlo malo znamo o začinima, osnovno nam je da daju bolji ukus jelu, tako su nam nepoznate i blagodeti karija. U Japanu postoji običaj da se u vodu u kojoj se ljudi kupaju dodaje kari jer se veruje da stimuliše cirkulaciju krvi i da je dobar za kožu, ovo najverovatnije nikome kod nas ne bi palo na pamet, čak i da neko preporuči, pre ćemo kupiti neko basnoslovno skupo sredstvo  koje nema ni približan efekat kao sušeno i mleveno bilje.

Ako još uvek ne koristite kari, ili ga koristite samo kada pripremate piletinu, treba da znate da ima antioksidantno i antiinflamatorno dejstvo, da je odličan protiv gasova, umora, da reguliše visok krvni pritisak, da je odličan kao prevencija srčanih oboljenja i da je ako imate problem sa artritisom pravi začin za vas.

Ispitivanje vršeno u Americi pokazalo je da je standardna mešavina karija odlična u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Takođe se veruje da redovna upotreba karija ima veliku ulogu u prevenciji karcinoma a da bi ovo potkrepili, naučnici navode da u Indiji ima mnogo manje boleti karcinoma nego u zemljama zapada. Redovna upotreba karija značila bi najmanje dva puta nedeljno.

Kari nikada ne držite u kesi u kojoj ste ga kupili, sipajte ga u staklenu posudu koja se dobro zatvara kako bi sačuvala mirise i nikada je ne držite na svetlu. I eksperimentišite sa ovim začinom, odnosno mešavinom začina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *