Home / Kafa sa tetkom / Kada ste poslednji put sredile svoj ormar?
Kada ste poslednji put sredile svoj ormar?

Kada ste poslednji put sredile svoj ormar?

Promena sezone uvek zahteva i sređivanje ormara, zimske stvari zamenjuju mesta sa letnjim, ali kada ste zaista poslednji put sredile svoj ormar? Sigurno u njemu imate stvari koje niste ubukle duže vreme, stvari koje veoma retko oblačite i stvari koje najvrovatnije nećete obući više nikada a žao vam je da ih se oslobodite.

U jednoj epizodi serije “Seks i grad” Keri, pred udaju, sređuje svoj ormar, isprobava gomilu stvari pred svojim drugaricama i odlučuje šta da zadrži, čega da se oslobodi, istovremeno evocirajući uspomene na trenutke koje je doživela u pojedinim komadima garderobe.

Možda je vreme da sredite svoj ormar, u njemu ostavite samo ono što zaista nosite, ono što ne nosite ili više ne možete da obučete poklonite, a ono za šta vas vezuju lepe uspomene spakujete. Sređivanje ormara je odlična zabava, nakon toga ćete se osećati bolje, kao da ste sredile jednu oblast svog života i, konačno, imaćete bolji uvid u to čime treba da ponovite garderobu.

Dakle, pozovite drugarice, mada sve to možete i bez njih, pustite omiljenu muziku, izvadite sve iz ormara i krenite u avanturu.

Sigurno ćete se zaprepastiti koliko stvari imate iako ste pred svaki izlazak ili proslavu očajno gledate u ormar i mislite – nemam šta da obučem! Ni vi, kao nijedna žena nemate idealnu garderobu.

Razdvojte stvari na one koje često nosite, one koje ređe oblačite i one koje niste obukle duže vreme. Ono što često nosite razvrstajte po vešalicama onako kako ih nosite, suknju i košulju, pantalone i sako, to će vam uveliko skratiti vreme traženja – gde beše ona košulja koja mi se slaže sa ovom suknjom. Svemu tome možete da dodate i maramu ili ogrlicu, detalji su ono što nam uvek pravi probem, naročito ogrlice koje u kutiji za nakit umeju da se upetljaju i dok ih raspetljamo već pogubimo sve živce. Ovako sređene stvari daće vam odličan uvid u to da li vam je za ovu sezonu potreban novi sako u određenoj boji koji biste mogle da kombinujete sa više komada garderobe, džemper ini samo neki modni detalj kojim biste osvežile ono što već imate.

Nakon toga, pozabavite se stvarima koje retko nosite, pogledajte sa čime ih možete uklopiti, eventualno prepraviti, stara košulja može izgledati kao nova i u trendu samo ako joj promenite dugmad.

Na kraju, pretresite one stvari za koje ne znate kada ste ih poslednji put obukle. Pošto nam je kupovna moć sve slabija, teško se odričemo garderobe, ali čuvati u ormaru ono što najverovatnije nikada nečete obući pravi i gužvu i nervozu, recimo kad pogledate pantalone u koje više ne možete da uđete. Razmislite kome bi te pantalone, ili nešto drugo, dobro došle i poklonite ih.

Možete sa svojim prijateljicama organizovati i zamenu garderobe, nema žene koja ne poseduje stvari koje ne nosi a koje bi njenoj drugarici odlično stajale. Ono što vam preostane, što ne odgovara nijednoj, zajedno možete odneti nekome kome kome je potrebno ili nekome koga poznajete ili u neku ustanovu, osećaćete se duplo bolje.

Kada ste završile sa garderobom, pređite na obuću, sandale i papuče operite, dobro osušite i spakujte u kutije. I konačno, pređite na tašne. Zimi mnogo manje menjamo tašne nego leti, tašne koje nećete nositi u toku zime takođe očistite i napunite novinskim papirom kako tokom dugog zimskog stajanja ne bi izgubile formu.

Zimske kapute, jakne, bunde, iznesite na terasu i ostavite ih par dana da se dobro izluftiraju.

Kad ste sve završile, otvorite vrata ormara, sve prozore, izađite u šetnju dok se sve to provetrava.

A kad se vratite!  Videćete kako je to dobar osećaj kad pogledate u svoj ormar i znate da ste ga dobro sredile. Kao da ste zaista sredile neki važan deo svog života, koliko god banalno zvučalo.

 

One comment

  1. a da jednostavno kupimo veci orman? i to bi bilo dobro resenje. samo prepakivanje odela dace nam uvid u stvari na koje samo zaboravile 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*