Hoću bebu – počelo sa radom psihološko savetovalište za parove koji se leče od steriliteta

Juče je počo sa radom sajt i Internet psihološko savetovalište www.hocubebu.rs namenjeno parovima koji se pripremaju ili su u postupku vantelesne oplodnje. Projekat je osmislila i pokrenula agencija za odnose s javnošću Misita PR & Communiication, pod pokroviteljstvom četiri nevladine organizacije: udruženje Roda, Kolevka, Roditelj i Asoijacije za seksualno i reporduktivno zdravlje. Na konferenciji za  novinare, povodom početka rada psihološkog savetovališta Hoću bebu, govorili su ginekolog dr Zoran Stanković, master psihologije i psiholog online savetovališta Hoću bebu, Vanja Ivanović, predsednica udruženja Roda, Vesna Milenković i predsednica udruženja Kolevka Danijela Repac Đorđević.

Prema rečima dr Stankovića, predsednika Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju, kada neki par dođe u bolnicu, potrebno je da prođe čitavu proceduru koja podrazumeva da moraju da se urade brojne analize. „Sve to ne podrazumeva ne samo fizički već i psihički napor. U svim naprednim zemljama, psiholog čini deo tima koji se bavi lečenjem steriliteta. Projekat Hoću bebu je jedan od napora da se približimo razvijenim zemljama u smislu pružanja stručne, psihološke podrške parovima na njihovom putu do željene bebe.“ – rekao je dr Stanković.

Predsednica Udruženja Roda, Vesna Milenković, istakla jed a je jedna od stvari za koje se ovo udruženje zalaže bolja informisanost i edukacija svih parova koji se uključuju u postupak vantelesne opodnje. „Kako je psihološka podrška od ključne važnosti za uspešnost u postupku vantelesne oplodnje, Udruženje Roda podržava i projekat Hoću bebu. Mogućnost da se parovi jave, izlože svoj problem i dobiju stručne odgovore i pomoć na sva pitanja kojih ima mnogo, strahove i zabnje koji ih muče, od velikog je značaja.“ – naglasila je Milenković.

Na sajtu se pored nfromacija o sterilitetu i vantelesnoj oplodnji može dobiti i podrška psihologa, mejlom ili telefonom. „Savetovalište je prvenstveno namenjeno parovima koji ne mogu da imaju decu a žele, pa se bore sa jakim osećanjima kao što su krivica ili tuga, što se pogoršava fizičkim i psihološkim stresom koji donose medicinske procedure. Takođe, i njihova veza može biti na testu. Potrebna im je empatija i razumevanje da bi se sa ovom krizom nosili produktivno.“ Istakla je psiholog savetovališta Hoću Bebu, Vanja Ivanović.

Danijela Repac Đorđević, predsednica Udruženja Kolevka, naglasila je da je osnovni cilj zaštita reproduktivnih prava i reproduktivnog zdravlja. „Zalažemo se da parovi sa problemom steriliteta dobiju veću pažnju i podršku okoline, kao i za ostvarivanje  njihovog položaja i prava u društvu. Parovi koji se bore sa neplodnošću doživljavaju razočaranje, frustraciju i mnoge druge psihičke taume. Ne samo da im je brak ugrožen, već je ugroženo i njihovo mentalno zdravlje. U našim bolnicama ne postoji tim stručnjaka psihologa koji će pratiti njihovo stanje, a projekat Hoću bebu omogućava upravo to, parovima pruža stručnu pomoć da prevaziđu traumu zvanu „sterilitet“ i uči ih kako što bezbolnije da dođu do cilja, zaključila je Repac Đorđević.

Sajt www.hocubebu.rs sadrži informacije o sterilitetu, vantelesnoj oplodnji i fazama kroz koje svaki par prolazi kada uđe u postupak, zatim iskustva budućih majki i očeva, video materijale i još mnogo toga.

Ono što je najvrednije na sajtu je kontakt centar, odnosno onlajn psihološko savetovalište za parove kojima je podrška u stresnim trenucima neophodna. Uzevši u obzir činjenicu da trenutno u našoj zemlji postoji oko 300.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom a da je oko 600 parova koji čekaju na postupak vantelesne oplodnje, prvobitna zamisao projekta je bila da se parovima na neki način olakša sam proces čekanja, planiranja i uključivanja u sam proces.

Parovima su na raspolaganju sajt i psihološko savetovalište gde zainteresovani mogu razgovarati sa psihologom svakog radnog dana od 17h do 21h pozivanjem na broj 011/7852-761 ili na mejl podrska@hocubebu.rs.

Početak rada psihološkog savetovališta sponzorisale su kompanije MSD i Global Pharma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *