Home / Kafa sa tetkom / Happy Birthday to You, o najpopularnijoj pesmi na svetu i zašto proslavljamo rođendane
Happy Birthday to You, o najpopularnijoj pesmi na svetu i zašto proslavljamo rođendane

Happy Birthday to You, o najpopularnijoj pesmi na svetu i zašto proslavljamo rođendane

Nema rođendana bez rođendanske torte, svećica i trenutka kad neko od veselih gostiju zapeva Happy Birthday to You, par sekundi pre nego što će slavljenik, koji god rođendan da slavi,dunuti u svećice prethodno pomislivši želju. To je onaj trenutak kada se svaki slavljenik oseća najvažnije na svetu okružen onima koji ga najviše vole, jedini dan u godini kada mu je, ako je dete, dozvoljeno sve, a ako je odrasla osoba onda je obasuta pažnjom kakvu odrasle osobe inače nemaju. Aplauz i poljupci.

Rođendani su se oduvek obeležavali, na različite načine. Rođendanom čoveka u mnogim kulturama smatra se stvaranje Adama, prvog čoveka na zemlji. Najproslavljaniji rođendan na svetu je Božić, dan kada se rodio božiji sin, dan koji svi proglašavaju najradosnijim danom u godini i koji je u mnogim domovima svečan više nego kada proslavljaju rođendan nekoga od ukućana.

Rođendanske torte su danas raznih oblika, no oduvek su rođendanski kolači bili okrugli i simbolizovali su boga Sunca. Kroz istoriju, rođendani su se proslavljali pa je ovaj običaj odbacivan kao paganski, ne zna se tačno kada je proslava rođendana zaživela kao obavezan događaj, zna se samo da je bilo veoma davno i da je to prvo bila privilegija kraljeva koji su u svim monarhijama bili veoma važni pa se njihov rođendan proslavljao širom kraljevstva. Ovo se i danas zadržalo pa se tako proslavlja i rođendan britanske kraljice. Vremenom, i deca su postala privilegovana da dobiju rođendansko slavlje i zabeleženo je da je prvi dečiji rođendan proslavljen u Nemačkoj. Ovo se prvenstveno odnosilo na plemićku i bogatašku decu a onda se običaj proširio i kod nižih društvenih slojeva.

FreeDigitalPhotos.net

Proslava rođendana potiče od verovanja da zli duhovi posebno utiču na ljude kada im je rođendan pa da bi ih zaštitili od njih, porodica i prijatelji su se okupljali sa lepim željama i poklonima kako bi umilostivili zle duhove. Odatle  i običaj paljenja rođendanskih svećica na torti, kako bi se oterali zli duhovi. Duvanje svećica prvobitno je označavalo trenutak kada se slavljenik pomoli i zahvali bogu, kroz istoriju ovo je poprimilo oblik zamišljanja želje. Grci su bili prvi koji su na rođendanski kolač stavljali sveću, bila je posvećena Artemidi, boginji meseca. Kod nekih naroda, sveća na torti predstavlja svetlost života, verovali su da njena svetlost pomaže da rođendanska molitva i lepe želje stignu do boga.

Danas su proslave rođendana slične kao i pre više vekova, gosti, svečana atmosfera, lepe želje, torta, svećice i konačno, onaj trenutak kada svi veselo zapevaju Happy Birthday to You.

U Ginisovoj knjizi rekorda piše da je pesma Happy Birthday to You najpopularnija pesma sa engleskog govornog područja koja je prevedena na sve jezike sveta a koja se ipak peva na engleskom kako je i mi pevamo. Javno izvođenje ove pesme nije dozvoljeno bez plaćanja autorskih prava i kad god je zapevamo na nekom rođendanu, ta prava smo prekršili. Zvanično, ova pesma zarađuje od autorskih prava 15 miliona dolara godišnje. Velikoj popularnosti ove pesme u celom svetu doprinelo je izvođenje Merilin Monro, kada je otpevala Džonu Kenediju, ali da se vratimo malo u prošlost, čija je ova pesma, kada je prvi put otpevana i da li je namenski pisana za proslavu rođendana.

Foto: Wikipedia

Izvođenje ove pesme bez plaćanja autorskih prava zabranjeno je na filmu, televiziji, radiju, svim svečanostima na kojima ne prisustvuju samo članovi porodice i prijatelji i koji okupljaju veći broj ljudi, postoje mnogi restorani u svetu u kojima je tokom rođendanskih proslava zabranjeno pevati ovu pesmu.

Tekst i melodiju ove danas popularne pesme napisale su sestre Mildred i Pati Hil, obe vaspitačice, ali su je napisale kao pozdravnu pesmu deci koja se zvala “Dobro jutro svima”. Ova pesma je objavljena 1893. godine u knjizi pesama za decu.

Trideset jednu godinu kasnije, 1924. godine, ova pesma se pojavila sa istom melodijom ali sa izmenjenim tekstom kao “Srećan ti rođendan” zbog čega je jedna od sestara Hil podnela tužbu ukazujući da je melodija identična melodiji pesme “Dobro jutro svima”. Tih godina pesma postaje neizostavna na proslavama rođendana i tako postaje popularna a njenoj popularnosti su diprineli pojava radija i zvučnog filma.

Pesma Happy Birthday to You je zvanično najpopularnija pesma na svetu, kažu da se svake godine otpeva stotinama miliona puta, čula se čak i u svemiru.

FreeDigitalPhotos.net

Sledeći put, kada budete dunuli u rođendanske svećice, ako ih ugasite sve odjednom, po verovanju ćete čitave naredne godine, do sledećeg rođendana biti zaštićeni od zlih duhova a u trenutku dok vašu tortu obasjavaju ove sveće, čitav svemir gleda u vas, tako kažu.

A ako se pitate zašto proslavljamo rođendane, ne proslavljamo ih da bismo obeležili još jednu godinu koju smo proživeli i postali stariji, proslavom rođendana slavimo život, obeležavamo dan kada nam je zvanično poklonjen život, kada smo prvi put udahnuli vazduh i ugledali svet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*