Home / Kafa sa tetkom / Danas je Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama
Danas je Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas je Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama

Prema istraživanju UN sprovedenom prošle godine, više od trećine žena u svetu doživele su  nasilje od strane muškaraca, poznatih ili nepoznatih, mnoge od njih su zbog pretrpljenog nasilja postale trajni invalidi dok su neke žene smrtno stradale.

Ove godine, Svetski dan borbe protiv nasilja na ženama obeležava se dvanaesti put a ovaj datum je izabran u znak sećanja na brutalno ubistvo sestara Mirabal, koje se dogodilo davne 1960. godine, revolucionarkama koje su se suprotstavile režimu Rafaela Truhilja, diktatora u Dominikanskoj Republici.

Nasilje nad ženama može biti fizičko, psihičko, seksualno, ekonomsko ili “društveno kulturno”. Uglavnom je zasnovano na tradiciji ukorenjenoj u mnogim društvima da je žena niže biće od muškarca kojim muškarac treba i mora da dominira kao i da ima pravo da  sprovodi neku od vrsta nasilja kako bi je držao potčinjenom ili je “naučio pameti” kao što smo nedavno čuli u slučaju ubistva devojke koje se dogodilo u Novom Sadu, a koje je jedno od mnogih slučajeva koje je otkrilo da je žrtva godinama trpela nasilje.

Nasilje nad ženama trpi mnogo više žena nego što se misli jer mnoge žene još uvek smatraju to svojom ličnom sramotom, ne prijavljuju svoje mučitelje iz straha, najčešće od osude sredine da su same odgovorne i krive što doživljavaju nasilje ili iz straha od svojih mučitelja.

Ne postoji zemlja na svetu koja se ne suočava sa problemom nasilja nad ženama, od onih najrazvijenijih do onih najnerazvijenijih. Globalno, najveće nasilje trpe žene u Avganistanu gde  oko 25% žena  trpi kontinuirano nasilje, fizičko ili psihičko, ili su žrtve silovanja. Iako imaju čak 69 žena u parlamentu i u odnosu na ranije godine mnogo više njih se školuje, žene su tamo žrtve nepisanih, tradicionalnih i društvenih zakona inajčešće su žrtve svojih očeva ili muževa.

FreeDigitalPhotos.net

U Srbiji, po statistikama, svaka treće žena trpi neki oblik nasilja a svaka druga je u nekom trenutku bila žrtva nasilja. Nasilju su izložene žene svih starosnih grupa i svih nivoa obrazovanja, kako u ruralnim tako i u urganim sredinama. U većini slučajeva, preko 90%, žene su žrtve svojih partnera, kako bračnih tako i vanbračnih. Žene se još uvek veoma retko odlučuju da prijave nasilje koje trpe, razlozi su brojni, strah od nasilnika (strah da će sprovesti neku od svojih pretnji da će nauditi nekome od članova porodice, oduzeti decu), strah od osude porodice i sredine, ekonomska nesigurnost, i na kraju neiformisanost kome se treba obratiti u slučajevima porodičnog nasilja.

Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama je ustanovljen kako bi se društvo u svakoj zemlji sveta mobilisalo u podizanju svesti o nasilju nad ženama kako bi se ova vrsta nasilja što više smanjila i eliminisala a što je dugotrajna borba koja može da donese rezultate samo uz saradnju kompletnog društva zajedno sa institucijama i medijima.

 

“Milioni žena i devojaka širom sveta su zlostavljane, premlaćivane, silovane, osakaćene ili čak ubijene, i ono što je užasavajuće je kršenje njihovih ljudskih prava. U osnovi, mi moramo da se borimo protiv kulture diskriminacije koja omogućava da se nasilje nad ženama nastavi. Na ovaj Svetski dan pozivam sve vlade, širom sveta, da održe svoje obećanje i rade na sprečavanju nasilja nad ženama i devojkama, a sve ljude pozivam da podrže ovu borbu.”   –  Ban Ki Mun, generalni sekretar UN          

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*