FreeDigitalPhotos.net

Danas je Svetski dan borbe protiv AIDS-a

Danas se, kao i svakog 1. decembra, obeležava Svetski dan borbe protiv AIDS-a. Ove godine tema je Cilj nula – nula novih inficiranih, nula smrtnih slučajeva i nula diskriminisanih osoba inficiranih AIDS-om.

Cilj nula zvuči nedostižno ali iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da je 2011. godine registrovano 2,5 miliona novoobolelih u svetu a da se procenjuje da je od AIDS-a umrlo oko 1,7 miliona ljudi što je u odnosu na desetak godina ranije preko 700.000 inficiraniha manje i 600.000 smrtnih slučajeva manje u odnosu na 2005. godinu što predstavlja veliki napredak u borbi protiv ove imuno bolesti.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji smatraju da je pomak postignut zahvaljujui većoj upotrebi aniretrovirusnih lekova (blokatora) koji smanjuju količinu virusa u krvi a samim tim i rizik od prenošenja virusa.

Iako vlada uverenje da su ovi antiretrovirusni lekovi dostupni svim ljudima na svetu, pojedina područja se i dalje bore sa širenjem infekcije i velilim brojem smtnih slučajeva, najviše ih ima u Afričkim zemljama gde se AIDS smatra jednim od vodećih uzroka smrtnosti kod žena u reproduktivnom dobu i gde više od polovine dece zaražene HIV-om umre pre svog drugog rođendana. Procenjuje se da svakodnevno među decom ima oko 900 novoinficiranih.

Kako u zemljama u kojima se još bore sa velikim brojem inficiranih, tako i u onim u kojima je broj novoinficiranih u opadanju, smatra se da je jedini način suzbijanja ove bolesti prevencija i međunarodna strategija koja bi sprečila širenje infekcije.

Ban Ki Mun, generalni sekretar UN pozvao je sve zemlje sveta da se uključe u aktivnu borbu protiv ove bolesti kroz prevenciju, edukaciju stanovništva i posebno se osvrnuo na diskriminaciju inficiranih kao posledicu neznanja o tome šta je AIDS i kako dolazi do infekcije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *