FreeDigitalPhotos.net

Da li su sve žene dame?

Najjednostavniji odgovor bi bio – nisu. Zbog ovoga bi većina žena koje smatraju da su dame samim tim što su žene osetila strahovitu uvređenost ali tako je – nisu sve žene dame.

Vrlo često ćete čuti da se žene bune jer ih muškarac nije propustio ispred sebe, one su dame, da nekome govore – ne možete sa mnom tako razgovarati, ja sam dama, često ćete pročitati za neke žene – prva dama estrade, prva dama folka, prva dama roka, prva dama srpskog nečega, uglavnom za žene uz čije ime nikako ne može stajati ta uzvišena reč – dama.

Damu ne čini njen posao, naročito ne estradni, ni ono što je obukla, ni novac koji poseduje, ni skupo „perje“ jer je to ipak samo perje. I prava dama nikada za sebe neće reći da je dama, niti će nekoga upozoriti kako treba prema njoj da se ophodi.

Ženu damom ne čini ni njen „pedigre“ ili novac jer da je tako, Paris Hilton bi trebalo da bude dama a ona to nikako nije. Madona koju nazivaju prvom damom roka takođe nije dama. Dakle, reč dama se prosto vezuje uz žene.

Dama nije titula, ne nasleđuje se, da se nasleđuje ćerka Grejs Keli, Stefani bi bila dama, a takođe nije.

Do pre dvadesetak godina, dok nismo izašli iz socijalizma, perioda u kome je bilo skoro nepristojno za ženu reći da je dama, sve žene su bile drugarice, reč dama se vezivala za neku ženu samo u predratnim gospodskim krugovima. I bile su obično od strane drugarica izložene podsmehu. Čak ni žena predsednika u to vreme nije nosila titulu dame.

Danas se žene prosto otimaju kako bi ih neko nazvao damom umesto da rade na tome da ih neko doživljava kao damu jer damom se ne postaje rođenjem, titula dame se stiče, uglavnom vaspitanjem.

Vrlo često ćete takođe čuti da neko izgovara – ona lepa dama, mnogi misle da dama mora biti lepa. Iako je lepota relativna stvar, odnosno stvar ukusa, dama ne mora biti lepa.

Dama je obrazovana žena, lepih manira, odmerena, koja ima stil, prefinjena, samosvesna, koja zrači i koja samim tim sebi ne dozvoljava ono što radi većina žena, da ogovara, svesno privlači pažnju oblačenjem, smehom ili ponašanjem.  Dama se postaje, dami nije važno da je neko nazove damom, ona je dama zbog sebe same, biti dama je stil života. Dama nikada neće ni do obližnje prodavnice otići a da nije pristojno obučena, nikada se u javnosti neće pojaviti nedoterana, Koko Šanel je svojevremeno rekla da je žena koja se u javnosti pojavi nenašminkana i neuredna jednostavno nepristojna žena, društveno nepristojna. Naravno, to ne znači da treba na sebe da nanese tonu šminke ispod koje je niko neće prepoznati, već sasvim diskretnu šminku.

Dama ima stav, čitava njena pojava odiše time da je žena sa stavom. Dama se neće u zrelim godinama oblačiti kao tinejdžerka, smatra to nepristojnim, sa ponosom će nositi  svoje godine, ona zna da bez obzira koliko vitko telo ima, ili duge noge, njene godine ne dozvoljavaju da nosi mini suknju.

Dama se ne izdire, čak ni na svoju decu i muža, ima dovoljno argumenata da ono što hoće izgovori mirnim tonom.

Dama, naročito ona koja se bavi javnim poslom, nikada neće dozvoliti da njena intima puni novinske tekstove, neće davati nepristojne izjave o svom seksualnom životu, ono što rade mnoge žene samo da bi se o njima pričalo.  Dame ne igraju na kartu seksa kako bi na sebe privukle pažnju. Damu nikada nećete videti sa nepristojno dubokim dekolteom, niti sa frizurom koja je u trendu, niti u onome što nosi svaka druga žena.

Kad malo bolje razmislite, oko nas je vrlo malo pravih dama.

Recimo, bivša predsednica parlamenta a sadašnja ministarka zdravlja, Slavica Đukić Dejanović je dama. Ona ima svoj stil, uvek je odmerena u izjavama, uvek je nasmešena, njen ton je miran, može vam se svideti ili ne svideti politička opcija kojoj pripada, ali ona je prava dama.

Svetlana Bojković, glumica, je takođe dama. Danas je u trećem braku, obično žene koje su u istoj poziciji nailaze na pritajenu osudu društva, ali ona je dama, umela je odlično damu da dočara i svojim ulogama.

Uporedite samo njih dve sa svim onim ženama uz koje vezuju tu privilegovanu titulu – dama.

One comment

  1. Biti dama je tesko, dama se radja ali jako retko ili se postaje velikim trudom. I u ovo vreme su jako retke. Ja nisam dama 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *