Crveno kao život, ljubav, strast, radost, revolucija

Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici koji će, kao i uvek, biti obleženi crvenom bojom.

Crvena boja je boja životne energije, ljubavi, strasti, radosti, svečanosti, seksualnosti, boja krvi, zdravlja, vatre, ponosa, boja koja asocira na obnavljanje života, boja srca i hrabrosti. Ona je  boja boga Marsa, boga rata. Predstavlja aktivan, muški  princip.

Ona je prva boja duge, kažu prva boja kojoj su svi narodi na svetu dali ime i prva boja koju razaznaju bebe.

Veruje se da su ljudi koji vole crvenu boju energični, hrabri, samouvereni, pošteni i praktični. Borbenog su i takmičarskog duha, veliki entuzijasti i veoma nezavisni, inteligentni i umeju da uživaju u svakom trenutku.FreeDigitalPhotos.net

Nasuprot tome, oni koji ne vole crvenu boju su nespremni da se suoče sa izazovima koje život postavlja pred njih, ne vole da budu lideri, ne vole izazove, kroz život idu utabanim putevima, onim poznatim koje im je trasirao neko pre njih.

Izloženost crvenoj boji izaziva nalet energije, pričljivosti, jača unutrašnju volju, ubrzava puls i cirkulaciju, deluje stimulativno na rad žlezda, reproduktivne organe i nervni sistem.

Sanjati crvenu boju znači potrebu za toplinom i zaštitom, ali i potrebu za promenom. Ona takođe može u snovima ukazati na ono malo, đavolsko u svakom čoveku, potrebu za nekim “nestašlukom”.

FreeDigitalPhotos.netU alhemiji, crvena boja simbolizuje Sunce, čoveka, zlato i sumpor.

Stari Egipćani su crvenu boju koristili kao zaštitu od požara. U mnogim drevnim plemenima, ali  danas u nekim primitivnim plemenima, crvenom bojom ratnici ukrašavaju svoja tela čime dočaravaju svoju snagu i borbenost.

U Kini se crvena boja smatra bojom sreće pa je klasična kineska venčanica crvene boje mada Kineskinje na venčanjima sve više, prateći zapadnu modu, nose bele venčanice.  Crvene venčanice nose i vijetnamske i indijske mlade.

U hrišćanskoj simbolici, crvena boja predstavlja Isusovu prolivenu krv.Crveno vino simbolizuje njegovu krv.

U novijoj istoriji, crvena boja je boja pokreta, borbe, revolucije a simbolika stiže iz Francuske gde je krajem 17. FreeDigitalPhotos.netveka Narodna skupština izglasala vanredno stanje zbog čega su, da bi odluku obnarodovali, istakli crvenu zastavu koja se koristila I kako bi se ukazalo da se radi o nekim drugim vanrednim situacijama. Samo par dana kasnije, demonstranti protiv samovolje kralja, poneli su crvenu zastavu na kojoj je pisalo – Zakoni naroda protiv vanrednog stanja kralja. Crvena zastava je tako postala simbol narodne pobune. Inače, zastava crvene boje se uvek koristila kako bi se zastrašio neprijatelj, crvena boja uniforme nekih vojski je izabrana samo da bi se na njoj manje videli tragovi krvi.

Crvena boja se uvek koristila kako bi se naglasilo bogatstvo, radost, ljubav, život. U filmovima i bajkama, kralj uvek nosi crveni plašt. Deda Mraz, radost sve dece nosi crveno odelo. Crvena ruža je simbol ljubavi i kao poklon znači da ste nekome poklonili svoje srce. U filmu Šindlerova lista, snimljenom u crno beloj tehnici, pojavljuje se devojčica u crvenom kaputu kao simbol života i nade u vremenu očaja, stradanja i smrti.

Kad god obučete nešto crveno ili imate neki crveni detalj, vi time simbolizujete život. Kad se kucnete čašom crenog vina, nazdravili ste životu.

 

One comment

  1. ljubav je najbitnija u zivotu, a crvena boja je simbol ljubavi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *