Čorba od čičoke

Zahvaljujući Internetu možemo sasvim slučajno doći do raznih informacija pa sam ja tako slučajno iz jedne beleške na Fejsbuku saznala za čičoku. I dok su mi se po glavi vrzmale sve te informacije o biljci za koju ranije nisam čula, isto tako slučajno naletim na pijaci na paku koja prodaje baš čičoku. Na moje pitanje šta je to jer čičoka izgleda skoro identično kao đumbir, baka je odgovorila – Neka čičoka!

Očigledno je da je čičoka još uvek nedovoljno poznata na našim prostorima a samim tim i nedovoljno zastupljena u ishrani. Koliko god nepoznata, uspela sam da je prepoznam po slikama sa Interneta. Ko bi odoleo da proba nešto novo?! Pošto sam već imala recept iz beleške koju sam pročitala, čičoka se našla u mom cegeru a zatim i na stolu, verujte da se ukusnija čorba odavno nije jela u mojoj kući. Probala sam i da je pržim, ima ukus sličan mladim krompirićima! Pre toga je, naravno, treba dobro oprati i očistiti.

Malo sam modifikovala recept za čorbu, slobodno i vi pustite mašti na volju.

Potrebno je:  

3 korena čičoke

2 krompira

1 glavica crnog luka

3 šargarepe

koren peršuna sa listovima

so i biber

kašika brašna

Ispržiti sitno seckan crni luk na ulju, dodati kašiku brašna, promešati pa dodati  krupno rendanu šargarepu, promešati i dodati čičoku i krompir seckane na kockice, koren peršuna i listove, posoliti, pobiberiti i naliti sa oko 2 l vode. Posoliti i pobiberiti po ukusu i kada provri poklopiti i kuvati na tihoj vatri  oko 45 minuta. Pred kraj, izvaditi polovinu povrća, izmiksirati u blenderu i vratiti u supu koja dobije pun kremast ukus. Još 2, 3 minuta prokuvati i isključiti. U nju se može dodati na kraju pavlaka, ali i bez toga je čorba je sama po sebi jako ukusna i kremasta.

 

Za vas koji ne koristite Fejsbuk, ovo je beleška gospodina Dragana Močevića koji nam je otkrio čičoku.

Prijatno!

Gordana Radojković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *