Home / Tetkina Kuhinja / Čokoladne loptice
Čokoladne loptice

Čokoladne loptice

Kad god nismo sigurne kako se nešto sprema, listamo  kuvare, časopise o hrani, prepisujemo recepte od komšinice, drugarice ili  kume, a mi, moderne domaćice, koje koristimo Internet   listamo i blogove o hrani koji su prava riznica saveta, ideja, recepata, fotografija i lepih priča. Recept za ove kuglice sam pronašla na jednom od mojih omiljenih blogova koji je istovremeno i jedan od najpopularnijih food blogova – Moje grne, i napravila sam ih skoro  tačno po receptu. Čast društvenim mrežama Twitter-u i Facebook-u preko kojih sam komunicirala sa Gagom koja piše ovaj  blog i koja mi je pomogla da razrešim nedoumice po pitanju gustine testa (po mom mišljenju je bilo retko ali je zato bilo potrebno držati ga u frižderu da se stegne) ali i po pitanju valjanja u šećer jer nisam verovala da će šećer ostati beo posle pečenja. Na ovom blogu ćete naći mnoge zaboravljene recepte a probajte i ove čokoladne loptice, nećete se pokajati.

Potrebno je:

100 g maslaca

200 g čokolade za kuvanje

3 jajeta

110 g šećera

1 kesica vanilin šećera

200 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

2 kašike kakaa

Za valjanje:

kristal šećer

prah šećer

Čokoladu i maslac lagano otopiti na vatri, skinuti sa ringle i umešati sve ostale sastojke. Masa je ređa i ali vrlo brzo se stegne u frižderu (potrebno je da odstoji najmanje 2 sata).

Praviti kuglice veličine manjeg oraha i svaku uvaljati prvo u kristal šećer pa u prah šećer i ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Napraviti razmak između njih, pošto malo narastu.

Peći na 160 stepeni  tačno 13 minuta, tako piše u originalnom receptu.

Kolačići divno izgledaju, tope se u ustima, imajući u vidu da nam se bliže praznici, mogu da se pripreme danima unapred.

Prijatno!

Gordana Radojković

One comment

  1. Baš mi je drago što su kuglice pobrale takve simpatije. Stvarno su super. 🙂 Sada nam Goco ostaje da isprobamo i one bele, da upotpunimo kolekciju obe,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*