Ovaj kolač se veoma brzo priprema, pravi se bez jaja, veoma je ukusan i dozvoljava brojne varijacije, u testo možete ubaciti suvo grožđe, seckane orahe, kandirano voće…
Potrebno je:
1 kg jabuka
1 kašičica sode bikarbone
2, 3 kašike šećera
1 prašak za pecivo
1 kašičica cimeta
brašno
čokolada za preliv
mleveni orasi za posipanje
Jabuke dobro oprati i narendati zajedno sa korom. Dodati šećer i sodu bikarbonu, dobro promešati i ostaviti da stoji jedan sat u frižideru. Nakon sat vremena dodati prašak za pecivo, cimet i brašna toliko da se napravi kompaktna masa, da ne bude ni retka ni previše gusta. Masu izliti u modlu okruglog oblika i peći pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Izvrnuti kolač i vruć ga preliti čokoladom rastopljenom u malo mleka i posuti mlevenim orasima.
Ovaj kolač možete peći u bilo kom plehu, umesto čokolade možete ga premazati džemom po izboru i posuti orasima, u tom slučaju ne stavljajte cimet.