FreeDigitalPhotos.net

Zeleni čaj za zdravlje

Hladni dani su nam već na pragu i imaćemo veću potrebu za toplim napitcima, ne samo kada smo bolesni pa ako već možete da birate, izaberite Zeleni čaj. Zimi se manje krećemo, jedemo težu i začinjeniju hranu a ovaj čaj pomaže detoksikaciji organizma, veruje se da regeneriše tkiva i da ima antikancerogena dejstva mada to nije naučno dokazano.

Ako već niste postali ljubitelj zelenog čaja, evo zbog čega treba da počnete da ga pijete. Zeleni čaj ili Cammelia Sinesis je vrsta čaja koja tokom prerade ne prolazi proces oksidacije po čemu se razlikuje od drugih vrsta čajeva i zbog čega listovi ovog čaja imaju prirodnu, zelenu boju.

Poreklo Zelenog čaja se ne može sa sigurnošću utvrditi sem da potiče sa istoka, iz Kine, Japana, Vijetnama ili Indije a kao i za sve stvari koje su u Evropu stigle pre nekoliko vekova, veruje se da ga je sa svojih putovanja doneo Marko Polo. Postoji puno sorti ovog čaja, biljka je veoma prilagodljiva klimi pa raste kako u nizijama tako i na velikim visinama, u suvoj i vlažnoj klimi.

Pored tanina i kofeina, Zeleni čaj sadrži saponine koji snižavaju holesteroh i jačaju imuni system protiv virusa. Sadrži vitamine B kompleksa, B1, B2, B3, B8, vitamin C kao i minerale koji su od suštinske važnosti za ravnotežu našeg organizma i dobrog zdravlja, cink, mangan, kalijum i magnezijum.

Pored toga što ga možete piti topao, on je savršenog ukusa i kada je hladan, nezašećeren možete piti umesto vode.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *