FreeDigitalPhotos.net

Zašto žene varaju

Prevara žena i muškaraca nikada nije posmatrana na isti način, muška se uvek tolerisala kao prirodno i društveno pravo muškarca, ženska je uvek nailazila na osudu. Za muškarca koji vara svoju ženu niko nikada neće reći da je loš otac, čak češće naglašavaju kako je divan otac kako bi opravdali njegove postupke dok će ženi za koju se sazna da je prevarila svog supruga, koliko god bila brižna majka, pripisati i to da je neodgovorna majka kako bi njen „zločin“ dobio na težini.

Stara narodna kaže da ne postoji žena koja bar jednom nije bila prevarena, muškarac koji nikada nije prevario svoju ženu u našem društvu uglavnom nosi epitet  papučara i šonje.

Generacije i generacije žena su vaspitavane tako da tolerišu izlete svojih muževa, žmure i prave se da ne znaju, samo da bi sačuvale „brak, prezime i oca svojoj deci“, da ne bi ponele srpsko slovo srama koje se ogleda u reči „raspuštenica“.

Na takvu ženu opet upiru prstom žaleći muža koji je vara jer da je ona dobra supruga njemu nikada druga ne bi pala na pamet.

Kako god postavite stvari, žena je kriva i kada je prevarena i kada sama vara.

Kroz istoriju, one obične žene su gubile status, prava, živote, nasledstva, decu, samo ako bi se utvrdilo da su prevarile svoje muževe. One iz nekih drugih slojeva društva, glumice, pesnikinje, vladarke, dobijale su na ceni i proglašavane fatalnim ženama. Moral je uvek relativna kategorija koja nije ista za sve društvene slojeve.

Iako je urađeno nebrojeno istraživanja kako bi se ženama objasnilo zašto ih muškarci varaju, ženama to ipak niko nije objasnio, naročito zašto to treba da prihvate kao neminovnost u svom životu. I pored toga što tvrde da će svaka žena biti prevarena, ženama se podmeću saveti šta da rade kako ih muškarac nikaa ne bi prevario, od onoga da ne izbijaju iz kuhinje, preko erotskog veša pa sve do seksualnih poza koje više podsećaju na neki od ekstremnih sportova nego na nešto što bi ličilo na zdrav i neopterećen seks. U zadnje vreme, sve je više saveta kako prekontrolisati njegov telefon, mejl, džepove a da on nikako ne primeti i utvrditi da li šara van braka ili ne. Uputstvo, bar ono prihatljivo, šta raditi posle toga ne daje niko sem onoga – a kad utvrdite dobro razmislite šta vam je činiti, da li da zaboravite i trpite ili ga naterate a obeća da više neće nikada.

Dakle, zašto muškarci varaju nas žene niko nikada nije odgonetnuo, saopšteno nam je da je to normalno.

No, po nekim statistikama, žene varaju isto kao i muškarci i pred društvo je postavljen nov problem – otkriti zašto žene to rade.

Teoretičari tvrde da žene sve više varaju svoje muškarce od one famozne seksualne revolucije koja je kriva za to što su žene najzad shvatile da imaju ista prava kao muškarci i koja je ženski pol učinila samostalnim i nezavisnim.

Oni malo ozbiljniji istraživači došli su do zaključka da je za prevaru koju čine kriv biološki faktor.

Naime, po postavljenom matematičkom modelu koji je trebalo da pomogne da se izračuna koji je to period u životu žene kada je „podložna“ prevari, naučnici su došli do zaključka da su žene, imajući u vidu da su predodređene za rađanje i ostavljanje potomstva ovom društvu, tokom perioda ovulacije „najspremnije“ da počine prevaru jer im to prosto nalaže njihova ženska priroda. U tom periodu, kažu istraživači, žena mnogo više vodi računa o svom spoljnom izgledu, ima potrebu da se svidi svima, hormoni su joj hiperkativni, i nije čudo što gube kontrolu.

Naravno, oni ne tvrde da će žena u periodu ovulacije počiniti prevaru ali kažu da veoma lako može da „popusti“ u ovoj mesečnoj „sezoni parenja“ pa bi muškarci mogli malo da obrate pažnju na one dane u mesecu kada njihove supruge više pažnje posvećuju sebi nego inače. Ostalim danima mogu da budu mirni.

Verujete li u ovo? Ili ipak verujete a postoje neki mnogo veći razlozi koji će ženu naterati na prevaru?

One comment

 1. Ovo su sve nagadjanja. Ljudi se jednostavno pre ili kasnije zasite jedni drugih, zamislite kada bi 20, 30…godina za dorucak jeli przeno jaje, za rucak musaku i za veceru solju mleka, poludeli bi
  Promene prijaju. Kad promenite frizuru, osecate se bolje (retko losije ali barem vidite koji vam tip frizure ne odgovara).
  Svako od nas bi trebalo da bude toliko kreativan kao licnost da bi onoj drugoj strani moga biti zanimljiv dugi niz godina.
  Da sam sve ovo znala kad mi je muz trazio razvod 🙂 no nikad nije kasno. Covek se uci dok je ziv. Volela bih kad bih mogla svoja iskustva uliti u glavu drugih zena ali i muskaraca.
  Rec „prevara“ je krajnje neadekvatna rec. Covek moze prevariti samo sebe ane drugog. U 21. veku, brak je prevazidjena institucija. Treba se postovati i osecati potrebu za necijom bliskoscu. To je sustina svakog medjuljudskog odnosa. Trajati dok je to na obostrano zadovoljstvo u protivnom to je uvek ponizavajuce za drugog partnera.
  Treba samo ostati COVEK, dogovoriti se oko obaveza bilo koje vrste ako su prostekle iz te veze. Na zalost, upravo to BITI COVEK i pravi problem. Treba na nasim prostorima mnogo toga da se jos nauci. Mnogo toga se menja u svim sferama zivota, pa treba drugacije pristupati i braku, ako ga uopsti i treba da bude.
  Pristupam ovom problemu ne samo kao neko ko je imao iskustvo, nego i kao etnolog.
  Zivot treba udisati punim plucima. Vazno je mentalno i fizicko zdravlje a o svemu drugom se treba dogovarati jer dogovor gradi sve a pair trpi sve.
  pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *