Vodite računa kakve silikonske kalupe kupujete

Silikon je novi material koji se na tržištu kuhinjske opreme pojavio pre nekoliko godina, tačnije devedeseth godina prošlog veka, prvo kao profesionalno posuđe, uglavnom u restoranskim kuhinjama a onda je počeo da ima širu upotrebu. U prodavnicama specijalizovanim za prodaju kuhinjskog posuđa možete kupiti silikonske posude kalupe za razne kolače (kuglofe, mafine), kalupe za led, četkice, rukavice za rernu, podmetače za pegle, sve je veselih, jakih boja i deluje veoma privlačno, u trenutku poželite da kupite nešto od toga.

Glavna karakteristika silikonskih posuda je što trpe i visoke i niske temperature a prednost u odnosu na posude od drugih matrijala je što povećavaju brzinu spremanja, uglavnom su savitljivi pa ne zauzimaju mnogo prostora, za razliku od, recimo, vatrostalnih posuda, možete ih direktno iz rerne, sa visoke temperature, staviti u frižider gde će trpeti mnogo nižu temperature koja se neće odraziti na njih i iz njih se sve mnogo lakše vadi nego iz kalupa i posuda od drugih materijala, nema lepljenja. Ne preporučuje se zbog vrele hrane koja isparava ali silikonsku posudu sa tek spremljenim jelom možete odmah ubaciti u zamrzivač,  i obratno, ono što ste zamrzli u silikonskim posudama možete pravo iz zamrzivača ubaciti u rernu što štedi prilično vremena. Mogu se koristiti I u mikrotalasnim rernama.

Silikonski kalupi po pravilu moraju da budu netoksični, izdržljivi, fleksibilni i ne smeju imati nikakav miris I kada ih perete moraju lako da se peru, skoro isto kao što se prikazuje u reklamama i ne smeju primiti miris hrane koja je stajala u njima. Ovi kalupi moraju biti napravljeni po zakonima koji važe za stvari koje služe za pripremanje hrane.

Cena ovih silikonskih kalupa i ostalih sitnica, čak i četkica za premazivanje peciva nije nimalo jeftina ako ih uporedite sa istim stvarima od drugih materijala. U veoma popularnim prodavnicama na kojima piše – sve za 140, 160, 200 dinara, naletećete na silikonske kalupe koji deluju skoro isto privlačno i kvalitetno kao i oni skuplji.

Ako već donesete odluku da kupite nešto od silikona, kupujte u prodavnicama robe za kuhinju opremu, koliko god da su skuplji od sličnih stvari u ovim prodavnicama gde sve košta isto. U tim kalupima ćete pripremati hranu i vodite računa da ovi proizvodi po niskim cenama nemaju nikakvu propratnu deklaraciju koja vam garantuje da kupujete proizvod bezbedan po zdravlje.

U slučaju da se na silikonskom kalupu ili posudi koju imate pojave bele linije, to znači da ste kupili nešto što nije napravljeno po standardima i odmah se oslobodite takve posude, bacite je.

Fotografija: lacuochinasopraffina.com

5 comments

  1. Hvala za savet.. Ovaj što trenutno imam leti direkt u kantu 🙂

  2. Ja imam problem sa odrzavanjem silikonskog kalupa za projice.Ne znam cime da ga perem a da ne ostane masnoca po njemu koja ne moze da se skine.Ne pomaze ni tecnost za sudove,ni vim.Pitam se da li je uopste taj silikon dobar?

    • i ja sam imala taj problem sa kalupom koji sam kupila kod kineza pa sam ga bacila.Pa sam kupila isti takav“bar sam mislila da je isti“u radnji i vise nemam tih problem,lako se odrzava 🙂

  3. ako nama garantuje, ovde u Srbiji, da bilo koji kalup je onaj pravi kada znamo da je kontrola kvaliteta ravna 0 ! .. a sve radnje, cak i one najskuplje prodaju kinesku robu !!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *