Srećan rođendan Mr Bond!

Pre pedeset godina, 5. oktobra 1962. godine, u Londonu je održana premijera filma “Dr No”, poznatijeg pod nazivom “Dozvola za ubistvo” prvog iz serijala filmova o čuvenom agentu 007, Džejmsu Bondu, rođenog iz pera i mašte pisca Jana Feminga. Bio je ovo prvi film o legendarnom tajnom agentu, od ukupno 23, snimljenih tokom ovih pedeset godina, poslednji film pod nazivom “Skyfall” biće premijerno prikazan 31.oktobra.

Šon Koneri, tada još mlad glumac, pojavio se za stolom u kazinu, u elegantnom odelu sa cigaretom u ustima i izgovorio danas legendarno – “Ja sam Bond, Džejms Bond”, zaštitnu frazu filmova o Džejmsu Bondu.

U čast pedesetogodišnjice prvog filma i serijala filmova o agentu 007, u Londonu će večeras biti prikazan dokumentarni film “Sve ili ništa: neispričana priča o 007” koji će gledaocima pružiti priliku da saznaju kako su Jan Fleming i filmski producenti Hari Salcman i Albert Brokoli realizovali prvi film a biće prikazane i anegdote iz raznih filmova o Džejmsu Bondu koga su igrali različiti glumci, kao i sekvence iz filma “Skyfall” sa Danijelom Krejgom koji će se tek pojaviti u bioksopima.

Prvi film “Dozvola za ubistvo” snimljen je sa samo milion dolara budžeta da bi zaradio oko 60 miliona dolara sumu koja danas odgovara sumi od preko 400 miliona. Odmah je postigao veliki uspeh, ne samo finansijski već i kod publike i kritike. Da bi došli do pravog glumca koji će dočarati elegantnog, savršenog agenta u službi Njenog kraljevskog visočanstva, Fleming i producenti su sa desetine glumaca radili čitalačke probe, među prvima je bio Keri Grant, ispostavilo se da je previše star za ulogu a u igri su bili i Dejvid Niven i Rodžer Mur. Na kraju, izbor je pao na mladog, tridesetogodišnjeg škotskog glumca, do tada nepoznatog široj javnosti, Šona Konerija, malo rizično ali na kraju veoma isplativo.

Sa njim u filmu pojavila se i prva Bond devojka, Ursula Andres, švajcarska glumica koja sada ima 76 godina, legendarna scena u kojoj izlazi iz vode u belom kupaćem kostimu koji je u to vreme bio prilično slobodan i oduzimao je dah, odmah ju je učinila međunarodnim seks simbolom. Za ulogu u ovom filmu, Ursula je 1964. godine dobila Zlatni globus kao nova ženska zvezda a pedeset godina nakon premijere filma, čitaoci britanskog časopisa The Sun, izabrali su je za najseksepilniju Bond devojku ikada.

Mit je rođen!

Kroz do sada prikazana 22 filma, gledaoci su uživali u uzbudljivim vožnjama, specijalnim efektima, šarmu neodoljivog Bonda i skoro pa osećali miris votke-martinija “Mućkanog, ne mešanog”, još jedne fraze po kojoj je prepoznatljiv ovaj serijal filmova.

Nakon Šona Konerija, ulogu Džejmsa Bonda preuzeo je Džrodž Lazenbi, za njim Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Brosnan i najzad plavokosi Danijel Krejg koga smo videli nedavno na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara uz kraljicu Elizabetu.

Ovaj novi Bond prilagođen je publici mlađe generacije, on je pomalo grub, veoma mišićav i pravi metroseksualac. On će, kao i svi njegovi prethodnici, voziti Aston Martin, ali neće piti čuveni votka-martini, vremena se menjaju, kažu producenti, pa sa njim i marketing, najmlađi Bond će piti Hajneken pivo.

Martini ili Hajneken pivo, svejedno, živeli i srećan rođendan, Mr Bond!

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *