FreeDigitalPhotos.net

Rešavanje konflikta

Konflikti su sastavni deo života i neizbežna pojava u društvu. Svako neslaganje između dve ili više osoba oko ciljeva, odluka, ponašanja, može dovesti do sukoba. Ali ne mora svaka vrsta sukoba da bude negativna pojava, može biti I dobra prilika za razvoj i promenu.

Po definiciji, konflikt je neslaganje u kojem dve osobe (ili strane) doživljavaju pretnju svojim potrebama, interesima i brigama. To je situacija u kojoj dve ili više osoba žele da ostvare neki svoj interes, potrebu ili cilj, a  pri tome svaka osoba veruje da je samo jedan cilj moguć i ostvarljiv, te  drugu osobu doživljava kao prepreku.

Idejni tvorac najpoznatijeg modela rešavanja konflikta je Kenet Tomas, koji govori o pet pristupa u rešavanju konflikta. Svaki od njih ima svoje mesto u rešavanju konfliktnih situacija a u zavisnosti od toga o kojoj vrsti konflikta se radi neki od njih je najadekvatniji. Takođe, pomoću njih možete da procenite svoj dominantni stil rešavanja konflikta.

Dominacija – karakteriše ga nametljivo i nekooperativno ponašanje bazirano na ličnim interesima i na štetu drugih. Pored borbe za sopstvene ciljeve, takmičenje može da značiti i ustajanje za zaštitu svojih prava, odbranu ideala u koje  verujete ili, jednostavno, pokušaj da se pobedi. Ishod konfliktne situacije se u ovom slučaju opisuje kao “pobeda-poraz.”

Povlađivanje – predstavlja nenametljivo ponašanje koje zanemaruje lične interese radi zadovoljavanja interesa drugih. Karakteriše ga “nežno raspravljanje”, a podrazumeva pokoravanje tački gledišta druge strane, obraćanje pažnje na tuđe potrebe a negiranje sopstvenih. Ishod je u ovom slučaju “poraz-pobeda” jer druga strana ostvaruje svoj cilj.

Izbegavanje – označava nenametljivo i nekooperativno ponašanje koje ne teži ispunjenju niti ličnih niti interesa druge strane. Predstavlja odlazak, povlačenje iz konfliktne situacije zarad sopstvene dobrobiti. Ishod se u ovoj situaciji opisuje kao “poraz-poraz”, jer nijedna ni druga strana ne ostvaruju svoj cilj.

Kompromis – podrazumeva “podelu interesa,” potragu za “neutralnim terenom”, a rešenje delimično zadovoljava interese obe strane.

Saradnja – ogleda se u kooperativnom ponašanju koje naglašava saradnju sa drugom stranom kako bi se zadovoljili i lični i interesi druge strane. Podrazumeva zajednički rad na istraživanju nesuglasica, stvaranje alternativa i traženje rešenja koja zajednički zadovoljavaju potrebe obe strane. Ishod konfliktne situacije u ovom slučaju jeste “pobeda-pobeda”.

Neki od ovih rešanja su pobednički, a drugi gubitnički. Ipak, ako pođemo od osnovnog postulata „Ja sam OK, ti si OK“, najbolje rešenje je obostrana pobeda, odnosno i zadovoljenje zajedničkog interesa.

Autor: Ljubica Rašković, pedagog, psiholog, edukator Psihopolis instituta

One comment

  1. * Dobar covek *

    * Iznad nas,u nama,medju svima,pa i s vama blagodetnog Boga carstvo je.Planine visoko kvalitetne ispase napasaju sve krajolike zemaljske i nebeske.Ko je taj sto zbunjuje?,satana mu jeste ime,biti ponosan od djavola je.Hristos,krvlju iskupio i isprao tvoju dusu jeste,sva prokletstva i grehe,Isus na krstu odnese.Oko srca sada toplo je,i u dusi(umu) sada mir je,Gospod s desne strane Boga na nebu je.Ljubav u ljubavi s ljubavlju je,Hristos,isceljenje unutra oslobodio je,cista savest glas Boziji je.Duh Sveti (od Boga zavisi kako),posle korisnog,na izgradnju razgovora,ovim recima ohrabruje : “ voli vas Gospod “,i Bogu tvome dobro je.Izmedju ostalog,dobro je Gospodu svome Bogu moliti se i zahvalan biti,Bibliju citati i u crkvu ici.Pored vase,i mana nasa sada karana je.Gospod mrzi zlo,Bog vas ljubi,ja vas ljubim i pozdravljam. * U zdravlju neka vam je sve! *

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *