Home / Tetkina Kuhinja / Ražane veknice
Ražane veknice

Ražane veknice

Ražano brašno je jako važno uvrstiti u ishranu zbog izuzetnih nutritivnih i hranljivih svojstava. Bogato je vitaminom E i vitaminima B kompleksa a ima i visok nivo minerala i gvožđa. Pecivo od ovog brašna ima slatkasto kiselkasti ukus.

Potrebno je:

250 g ražanog brašna

250 g pšeničnog brašno

1 kesica suvog kvasca

1 kašika žutog šećera

oko ½ l mlake vode

oko 50-60 ml ulja

1 puna kašičica soli.

Rastopiti kvasac u mlakoj vodi, dodati  šećer, so i ulje  i postepeno umešati brašno. Umesiti mekano testo, dobro ga  izraditi i ostaviti na toplom mestu da naraste. Imajte u vidu da testo sa ražanim brašnom sporije narasta, ne kao belo brašno, pecivo je malo tvrđe a samim tim se i manje pojede, što je naročito važno u pravilnoj ishrani. Formirati veknice, zaseći ih nožem, poređati u pleh i ostaviti da odmore i narastu još oko ½ sata. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, u koju ste, ispod pleha, stavili posudu sa vodom (da voda isparava u toku pečenja i pomaže testu da ostane mekano).

Ne zna se da li su lepše tople ili hladne.

Prijatno!

Gordana Radojković

2 comments

  1. joj al ovo izgleda slasno

  2. evo ponoc prosla a ja cu zbog tebe morati nesta da pojedem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*