Pulicer, tvorac novog koncepta novinarstva

Na današnji dan 1911. godine preminuo je Jozef (Džozef) Pulicer, jedan od onih ljudi koji su promenili društvo i ostavili veliki trag u istoriji. Bio je tvorac novog koncepta novinarske profesije koji je u njegovo vreme smatran veoma kontroverznim. Po njegovoj želji ustanovljena je Pulicerova nagrada koja se dodeljuje od 1917. godine.

Rođen je u Mađarskoj, otac je bio Jevrejin koji se bavio trgovinom i u to vreme bio prilično bogat a majka je bila katolkinja nemačkog porekla  i oboje su veoma polagali na njegovo obrazoanje, usadili su mu ljubav prema stranim jezicima i čitanju.

U Ameriku se iselio kao sedamnaestogodišnji mladić, ne kao većina da bi pobegao od siromaštva već da bi pobegao od situacije koja mu nije odgovarala, otac je umro, majka se preudala i on se nikako nije slagao sa očuhom. Oko vrata je nosio majčinu sliku i krenuo je u nepoznato, sa slabim poznavanjem engleskog jezika, iako je bio dobar poznavalac stranih jezika.

Po stupanju na tlo Amerike pridružio se vojsci, kasnije je govorio da je to najgorih osam meseci u njegovom životu ali oni su mu pomogli da dobije američko državljanstvo. Nakon izlaska iz vojske počinje da se bavi novinarstvom prvenstveno se interesujući za politiku što je postala oblast kojom se bavio do kraja života.

Ušavši u politiku, čak pokušavajući njome i da se bavi, Pulicer je veoma brzo uvideo da je to svet korupcije i monopola, onakav kakav je ostao do danas, izlazi iz politike  i počinje da se bori da ozvaniči profesiju novinara kao poštenu, od koje bi novinari pošteno zarađivali za život. Uvidevši da je uređivanje lokaknog lista u Sent Luisu nedovoljno da bi postigao ono što želi, seli se u Njujork, imao je 31 godinu, već je stekao malo bogatstvo, izdvojio se po stilu i kvalitetu i ubrzo postao vlasnik najtiražnije novine.

Promovisao je informacije bez ikakvog političkog uticaja i interesa i žestoko se borio za istinu, insistirajući na činjenicama. Zbog ovoga su ga smatrali beskrupuloznim i čovekom teškog karaktera.

Krajem 19. i početkom 20. veka, ponudio je Kolumbija univerzitetu novac kako bi se otvorila prva škola novinarstva u svetu no ponuda je odbijena. Testamentom je ostavio novac za otvaranje škole i fond za Pulicerovu nagradu što je zaživelo tek nakon njegove smrti. Škola novinarstva koja je otvorena godinu dana nakon njegove smrti postala je jedna od najprestižnijih škola na svetu a ustanovljena nagrada koja nosi njegovo ime dodeljuje se od 1917. godine u mnogim kategorijama vezanim za novinasku profesiju među kojima su i fotografija i karikatura.

Insistirajući na istinitim činjenicama koje uvek izgledaju mnogo neverovatnije od onih izmišljenih, stekao je reputaciju senzacionalističkog novinara i začetnika žute štampe ali je nagrada ustanovljena po njegovoj želji danas najprestižnija nagrada u oblasti novinarstva u celom svetu i sinonim je za dobro i objektivno izveštavanje.

Foto: wikipedia

 

One comment

  1. Snežana @snezanalukovic

    Šta god da pišeš-piši kratko, čitaće te; piši jasno, razumeće te; piši slikovito, pamtiće te.
    (Joseph Pulitzer)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *