Predstavljeni rezultati istraživanja koliko srednjoškolci poznaju Hitnu kontracepciju

  • Devet od deset momaka i skoro sve devojke (97%) znaju da postoji hitna kontracepcija
  • Više od 60 odsto ispitanih adolescenata htelo bi da se dodatno edukuje o hitnoj kontracepciji

Agencija Misita PR & Communication predstavila je danas u okviru panel diskusije rezultate istraživanja među adolescentima završnog razreda srednje škole o informisanosti o Hitnoj kontracepciji. Rezultati ankete, rađene među maturantima u tri beogradske srednje škole, pokazuju da skoro svi ispitanici znaju da postoji hitna kontracepcija, ali među njima ima onih koji misle da se pilula za jutro posle uzima pre odnosa i da štiti od polno prenosivih bolesti.

Svoje mišljenje o rezultatima ankete i odnosu adolescenata prema reproduktivnom zdravlju, tokom panel diskusije izneli su doc. dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje, dr sci. med. Zoran Stanković, šef odeljenja za dečiju i adolescentnu ginekologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ i dr Dušan Simić, ginekolog u Savetovalištu za mlade u DZ Niš. Pored toga što su dali svoje viđenje rezultata ankete, doktori su pružili i uvid u značaj korišćenja kontracepcije kod adolescenata, kao i važnosti edukacije o Hitnoj kontracepciji i kontracepciji uopšte u ovom uzrasnom dobu.

Osam od deset ispitanika oba pola zna da Hitna kontracepcija ne štiti od polno prenosivih bolesti i da je korišćenje kondoma u seksualnom odnosu ključno, a više od polovine srednjoškolaca ipak smatra da njihovi vršnjaci nisu dovoljno informisani o piluli za jutro posle.

„Neophodno je više edukovati srednjoškolce o načinu primenjivanja Hitne kontracepcije, jer više od dve trećine njih smatra da je to neophodno. Adolescentsko doba je vrlo osetljivo i važno je da budu što više informisani o metodama zaštite, kako od neželjene trudnoće, tako i od polno prenosivih bolesti, da bi se zaštitilo njihovo opšte i reproduktivno zdravlje.“ – naglašava dr Ana Mitrović Jovanović.

Rezultati upitnika pokazuju da su, uglavnom, svi maturanti čuli za ovu metodu (97 odsto devojaka i 88 odsto momaka). „Kao što je istraživanje pokazalo, više od trećine mladih se, u ovom uzrastu, informiše od drugova i drugarica, što nam pokazuje da rad sa vršnjačkim edukatorima itekako može da donese rezultate.“ – kaže dr Simić, koji se bavi vršnjačkim edukacijama u Savetovalištu za mlade.

Prema rečima doktora Zorana Stankovića, više od dve trećine ispitanih srednjoškolaca zna kada se i kako koristi Hitna kontracepcija, ali zbog onih koji to još uvek ne znaju, a seksualno su aktivni, jako je bitna edukacija na ovu temu. Ako se adolescentima pruži puna i prava informacija, povećava se šansa da će njihovo reproduktivno zdravlje biti očuvano do trenutka kada žele da postanu roditelji.

Istraživanje je sprovedeno među punoletnim učenicima završnog  razreda tri srednje škole u Beogradu, sa ciljem da istraži koliko adolescenti poznaju metodu Hitne kontracepcije. U istraživanju su učestvovali učenici završnih razreda Medicinske škole „Nadežda Petrović“, Elektrotehničke škole „Stari grad“ i Hemijsko-prehrambeno tehnološke škole. Ukupno je učestvovalo 328 učenika, od čega 60 odsto devojaka i 40 odsto muškaraca (197 devojaka i 131 muškarac). Terenski rad, obradu rezultata i interpretaciju obavila agencija Misita PR&Communication.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *