FreeDigitalPhotos.net

Pravilno čuvanje namirnica tokom zimskih meseci

Novije generacije nisu sklone kupovini veće količine povrća kao što su to radile naše majke i bake, sada je sve dostupnije i može se pronaći u skoro svakoj prodavnici, bez obzira na to, tokom zimskih meseci ćemo ređe ići na pijace, neće nam biti tako lako, kao u toku letnjih meseci, da istrčimo iz kuće i kupimo ono što nam nedostaje, svakako ćemo kupovati malo veće količine.

Pre svega, izbegavajte kupovinu  povrća u velikim marketima, kupujte na pijacama, ako ikako možete od proizvođača, svakako ćete dobiti zdravije proizvode od onih u marketima a i domaće. Ako nemate običaj da čitate deklaracije, malo obratite pažnju i videćete da kupujete kineski beli luk, azerbejdžanski pasulj “tetovac” i sijaset drugih stvari koje su prešle stotine kilometara u hladnjačama i zrile u komorama. Krompir je u marketima prilično jeftiniji od krompira na pijacama ali kada ga oljuštite i pogledate koliko ste bacili svakako ga treba platiti skuplje. Jeste li primetili koliko krompir kupljen u marketima ima tamne fleke kada ga oljuštite? Ili je zelen?

Bez obzira gde kupujete povrće, pažljivo birajte, ne uzimajte komade kojima je oštećena kora, koji su oštećeni, kraće će trajati.

Većinu povrća koje kupite treba čuvati u fružideru ali u odeljku označenom za povrće koji se nalazi na najnižim policama jer preniska temperature ubija hranljive materije. Optimalna temperature u frižideru treba da bude 5 stepeni ali ona nije svuda ista pa će tako na najnižim policama biti oko 2 stepena.

Krompir možete držati u ostavi ili nekom drugom mestu van frižidera, samo vodite računa da to mesto bude suvo i tamno, da vam ne promrzne, najbolje mesto je podrum i držite ga u drvenim gajbicama. Ukoliko imate nekoga ko vam krompir donosi sa sela, zamolite ga da vam donese i malo slame i prekrijte ga slamom. Na isti način možete čuvati i bundeve i to par meseci.

Šargarepa, zelen za supe i čorbe, ako malo duže stoji u frižideru ume da se “opusti” postane meka i savitljiva, sasuši se i teže ljušti. Kako bi šargarepu sačuvale svežom, naše bake su je čuvale u posudama sa peskom. Nama je to uglavnom nedostupno, živimo u stanovima, ali odličnim su se pokazale kese od kafe. Kesa u koju je bilo upakovano pola kilograma kafe je  sasvim dovoljna da u njoj sačuvate veću količinu šargarepe. Operite je, dobro osušite, spakujte  šargarepu i stavite u frižider, koliko god dugo da stoji biće ista kao kada ste je kupile.

Luk čuvajte u papirnatim kesama, nikako u onim plastičnim u kojima ga donesete iz kupovine. Prilikom kupovine vodite računa da spoljna ljuska nije previše skinuta jer će se miris takvog luka više osećati.

Svež kupus takođe dugo može da stoji, izbegavajte frižider, njemu odgovara temperature oko nula stepeni, slobodno ga držite van njega, samo povremeno skidajte listove koji se sasuše.

Pasulj slobodno možete čuvati u zamrzivaču, prethodno ga očistite a možete ga držati ili u velikoj kesi ili podeljen na količine koje su vam potrebne za jedno kuvanje. Ako ga čuvate u frižideru a ne u zamrzivaču, neka vam i on stoji u papirnatim kesama.

Vodite računa o tome da ne prenatrpavate namirnice u frižider, u njemu mora da ima prostora da bi vazduh cirkulisao i ne stavljajte namirnice jedne preko drugih.

Kad kupite proizvode sa rokom trajanja i desi vam se da ih ne potrošite do isteka roka, čuvanje u frižideru nije produžilo rok trajanja pa se ne igrajte i takve proizvode bacite, recimo šampinjone, bez obzira što neće delovati kao da su za bacanje.

Kuvanu hranu nikako ne stavljajte toplu u frižider, time u njemu podižete temperaturu što nije dobro za ostale namirnice, ako žurite, dani su hladni, posudu da jelom iznesite na terasu, tako će se brže ohladiti a onda je stavite u frižider. Pravilno bi bilo da sve što je kuvano a ne pojede se, u frižider bude stavljeno dva sata nakon što je pripremljeno. Većinu kuvane hrane ne treba čuvati duže od tri dana, ako je u pitanju riba ne čuvajte je više od dva dana.

Sirovo meso držite na najvišim policama u frižideru gde je temperature najniža, najduže četiri  dana dok bi mleveno meso trebalo da spremite istog dana kada ga kupite, u suprotnom ga stavite u zamrzivač. Kada ga stavite u kesu, malo ga istanjite rukom, da podseća na ploče, tako će vam se brže odmrznuti kada budete hteli da ga koristite.

Kada kupujete sir, obavezno pitajte prodavca da li treba da ga čuvate u vodi ili može stajati i bez nje. Ako treba da stoji u vodi, prokuvajte je sa malo soli, ohladite na sobnoj temperature, prelijte sir i čuvajte u zatvorenoj, najbolje vatrostalnoj posudi.

Jabuke, voće koje najčešće imamo u većim količinama, čuvajte u drvenim gajbama, dobro bi bilo da na dno stavite piljevinu i pospete je preko jabuka. Pošto ćete piljevinu teško naći, odlično mogu da posluže i novine, stavite red jabuka, prekrijte ih novinskim papirom, red jabuka, papir… tako ćete ih odvojite jedne od drugih i sprečiti prerano truljenje. Ovako uskladištene jabuke u kućnoj varijanti mogu stajati mesecima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *