FreeDigitalPhotos.net

Plivanje, sport za sve uzraste

Kako se sve više govori o prednostima fizičke aktivnosti koja je jedan od preduslova za dobro zdravlje i uz zdravu jedna od prevencija mnogih bolesti, najverovatnije da mnogo ljudi razmišlja o tome da počne da se bavi nekom fizičkom aktivnošću ali ih u tome sprečavaju ili godine ili zdravstveno stanje. Pod fizičkom aktivnošću se može podrazumevati i najobičnija šetnja ali i ona mora biti redovna kako bi se nazvala fizičkom aktivnošću.

Kako je važna za dobro zdravlje, fizička aktivnost je važna i za pravilan rast i razvoj dece, no deca to uglavnom “odrade” kroz svakodnevnu igru i trčanje sa drugarima pa im u onim najmlađim godinama neke organizovane fizičke aktivnosti i nisu preko potrebne, za najmlađe je više važno da budu na svežem vazduhu i fizički aktivno nego da to bude organizovano bavljenje nekim određenim sportom.

Trčanje i vežbe u teratani, danas najpopularniji oblici fizičke aktivnosti, nisu dostupni svakome, uglavnom zbog zdravstvenog stanja koje im ne dozvoljava da se previše naprežu, ili zbog nedostatka fizičke kondicije.

Za sve one koji bi da počnu da se bave nekom fizičkom aktivnošću koja ne zahteva previše napora i dobru fizičku kondiciju, koji ne bi da do nje dođu kroz upale mišića i prevelike napore, plivanje je idealan sport, pogodan za najmlađe ali i one starije, to je aktivnost kojom istovremeno mogu da se bave bake i unuke, deke i unuci, roditelji i deca.

Za plivanje ne mora da postoji poseban program vežbi i priprema, idealno je za početnike, one koji se godinama nisu bavili nijednim sportom, a naročito preporučljivo za osobe preko četrdeset godina koje na svojim radnim mestima sede.

Plivanje ne iziskuje prevelik napor, čak i laganim plivanjem angažuju se mišići ruku, nogu, ramena, svi oni koji se angažuju i vežbanjem u teratani samo sa mnogo, mnogo manje napora.m ćete angažovati mišiće nogu, ruku, ramena, skoro isto kao i u teretani, samo ćete se manje naprezati.

Iako smo na pragu zime, preko noći će dani postati hladni i većina će se na samu pomisao na vodu naježiti, zatvoreni bazeni pružaju mogućnost da se plivanjem bavimo čak i tokom hladnih zimskih dana a da s posle toga ne osećamo preumorno i isceđeno  pa ako ovih dana rešavate da unesete neku novinu u svakodnevicu, počnete da se bavite nekim laganim sportom, plivanje je idealan sport za vas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *