Pivski kvasac za zdravlje i lepotu

Kvasac je bogat vitaminima, posebno vitaminom B12 i sadrži važne minerale kao što su bakar, kalijum, cink, hrom i selen i ima veoma malu kalorijsku vrednost. Svakodnevno uzimanje kvasca ima mnoge zdravstvene prednosti, odličan je za nervni sistem ali utiče i na kvalitet kose, noktiju, kože. Dobar je protiv anemije, za regeneraciju crevne flore, preporučuje se osobama koje su imale dugotrajnu terapiju antibioticima, dobar je izvor proteina pa se preporučuje osobama koje su vegetarijanci i sportistima koji se zbog aktivnosti prekomerno znoje kako bi izbalansirali gubitak soli.

Nekada su žene, naše bake i majke, dok nije bilo dostupno ovoliko kozmetičkih sredstava kao ni vitamini u kapsulama i tabletama, svež pivski kvasac mrvile, sušile ga i svakodnevno uzimale kako bi bile zdrave i lepe. Možete uraditi isto, izmrvite kvasac, osušite ga na tamnom i suvom mestu, stavite u staklenu posudu, čuvajte u frižideru i svakoga dana uzmite po malo, dovoljno je uzeti samo kašičicu i to onu malu kakvom šećerimo kafu.

Redovnim uzimanjem kvasca možete smanjiti sezonsko opadanje kose a možete ga koristiti i za pravljenje maske za kosu, rastvorite ga u malo mleka, dodajte kašiku meda i utrljajte u kosu, uvijite je i ostavite da stoji bar pola sata a onda operite. Kvasac će takođe pomoći da vam nokti brže rastu i da se manje lome ili “listaju” ako imate taj problem. Koža će vam biti čistija i sjajnija, akne slobodno možete lečiti sa malo kvasca rastvorenog u mlakoj vodi.

Za onaj čuveni baršunasti ten koji vam obećavaju u svakoj reklami možete napraviti masku od kvasca, jednog belanceta i nekoliko kapi limuna, nanesite na lice, ostavite da odstoji dvadesetak minuta i isperite toplom vodom.

Ako imate problem sa suvom kožom napravite masku od kvasca i maslinovog ulja, ova maska će hidrirati vašu kožu a možete je koristiti i za suve i ispucale ruke što se često dešava u zimskim mesecima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *