FreeDigitalPhotos.net

Napravite svakoga dana mali grožđenbal

Vinova loza je gajena još pre8 000 godina u Aziji, na prostoru između Crnog i Kaspijskog mora, postoje tragovi da su je gajili i Egipćani. U međuvremenu je razvijeno mnogo sorti, kod nas stiže u kasno leto i ranu jesen pa se ovih dana širom zemlje održavaju  grožđenbalovi, manifestacije posvećene grožđu i dobrom rodu a pijačne tezge su prepune grožđa raznih sorti, zato ne propustite ovih dana da jedete grožđe, ono je praznik za organizam, pa ako već ne možete da odete na neki grožđenbal, napravite ga sami u svojoj kući.

Sada je sezona grožđa, iako ga možemo kupiti preko cele godine, sigurno znate da je to grožđe iz uvoza, uglavnom iz Čilea i Kalifornije, da je prešlo veliki put da bi stiglo do nas i nikada nismo sigurni čime je dok je raslo i tokom tog putovanja tretirano kako bi do nas stiglo da izgleda zdravo i sveže, zato iskoristite ovo vreme kada domaćeg grožđa ima u izobilju.

Kada kupujete grožđe, da biste bili sigurni da je sveže, samo proverite da zrna ne otpadaju lako sa stabljike, to je znak da je grožđe nedavno ubrano, po kupovini ga čuvajte u frižideru i perite pre konzumiranja pod mlazom vode, okrećući grozd kako bi zrna bila oprana  sa svih strana. Možete pre pranja i odvojiti zrna od stabljike ali samo količinu koju ćete odmah i pojesti.

Grožđe je veoma bogato lako svarljivim šećerima, glukozom i fruktozom koji se drugačije nazivaju grožđani šećer, sadrži mineralne soli, posebno kalijum i kalcijum ali ne sadrži mnogo vitamina. Jedući grožđe činite prirodnu detoksikaciju organizma a naročito se preporučuje onima koji pate od zatvora.

Ovo voće ima oko 70 kalorija na 100 grama a više od 80% čini voda, no bez obzira na to grožđe zovu voćem energije i mladosti jer je odlično za kožu i ten.

Grožđe je jedan od retkih plodova koji sadrže bor koji olakšava apsorpciju kalcijuma u kostima i reguliše njegovo pravilo raspoređivanje. On takođe utiče na povećanje nivoa estrogena pa je grožđe idealno voće za žene koje se nalaze u menopauzi.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *