Home / Porodica i zdravlje / Na stolu, na licu, još jedna kraljica jeseni – bundeva!
Na stolu, na licu, još jedna kraljica jeseni – bundeva!

Na stolu, na licu, još jedna kraljica jeseni – bundeva!

Poreklo bundeve je nepoznato, neki naučnici smatraju da je bila poznata veoma davno i da je afričkog ili azijskog porekla , dok drugi tvrde da potiče iz Centralne Amerike jer je u Meksiku pronađeno seme bundeve koje datira iz vremena  7.000 pre naše ere. U prilog ovome ide i činjenica da su Indijanci doseljenike učili kako da gaje bundevu i da je to jedno od prvih povrća koje je sa tla Amerike uvezeno u Evropu. U rimsko doba, izdubljena i osušena bundeva čija je kora postajala vodootporna bila je idealno sredstvo za čuvanje ili transport vode, vina ili mleka. Zavisno od oblika, od bundeva je pravljeno i posuđe za svakodnevnu upotrebu. Sve do šezdesetih godina prošlog veka i kod nas se, u seoskim poručjima, osušena bundeva koristila kao neka vrsta kofe ili bokala.

Danas se bundeva gaji širom Evrope i u pojedinim zemljama je veoma omiljena, ima je raznih vrsta i oblika a koristi se u pripremi i slatkih i slanih jela.

Bundeva je bogata vitaminima C, B i A, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđe, selen i beta karotenom kao i svako povrćeć koje ima narandžastu boju. Meso bundeve ima veoma malo kalorija, samo 15 do 17 na 100 graama i ima veoma mali procenat šećera. Naučnici sve više govore o bundevi kao povrću koje je odlično u prevenciji različitih vrsta tumora zbog antioksidantnih svojstava. Meso bundeve ima umirujuće dejstvo pa se u pojedinim zemljama koristi protiv zapaljenskih procesa na koži i protiv osipa kao i za lečenje manjih opekotina.

Neka istraživanja pokazala su da je bundeva odlična i za prevenciju dijabetasa i hipertenzije a ima i diuretičko dejstvo. Semenke bundeve su odlične za probleme vezane za prostatu a da su odlične za urinarni trakt kako kod muškaraca tako i kod žena.

U ovo jesenje vreme kada su nam bundeve dostupne, koristitie ih što više u ishrani a iskoristite ih i da napravite odličnu masku za lice kojom možete „lečiti“ i pubertetske probleme kože lica svoje dece, naročito mitisere. Sveže meso bundeve narendajte, dodajte malo meda, nanesite na lice i posle petnaestak minuta isperite toplom vodom, ova maska odgovara svim tipovima kože a posle nje će koža biti čista i glatka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*