FreeDigitalPhotos.net

Istraživanje o uticaju duvanskog dima na studente

Početak nezavisnog istraživanja među studentskom populacijom u sklopu kampanje protiv duvanskog dima

U ponedeljak, 8. oktobra, u prostorijama Studentskog grada u Beogradu, sprovešće se istraživanje koje za cilj ima da pokaže intoksikaciju ugljen-monoksidom, kako pušača, tako i studenata nepušača. Osim što će im biti registrovana količina ugljen-monoksida u krvi putem izdisajnoj testa pomoću Smokilajzera, studenti će popunjavati anonimnu anketu a rezultati će nam pružiti novi uvid u zdravstveno stanje pušača među studentskom populacijom, njihove navike, motive i potencijalnu želju za ostavljanjem pušenja. Istraživanje sprovodi kompanija Ivančić i sinovi u sklopu kampanje protiv duvanskog dima pod nazivom „Ostavi pušenje, obraduj svoja pluća“.

Duvanska industrija svakodnevno mora da obezbedi 5.000 novih korisnika, a to  uspeva agresivnim, skrivenim kampanjama preko kojih mladi dobijaju sliku da pušenjem „prate trendove“, jer je stvoren imidž da je pušenje deo glamura. Kod mladih koji svakodnevno puše zavisnost od nikotina se javlja pre ulaska u srednje doba, a posle toga je sve teže doneti odluku o prestanku ili bude kasno jer se već razvila neka bolest izazvana štetnim efektima duvanskog dima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svakodnevno između 82.000 i 99.000 mladih u svetu počne da puši.

Na svetskom nivou, mladi pušači popuše skoro milijardu paklica cigareta godišnje.

U Srbiji nema dovoljno relevantnih podataka o zastupljenosti pušenja među studentskom populacijom. Poslednje istraživanje na ovu temu sprovedeno je 2008. godine na ograničenom uzorku i obuhvatalo je samo studente Medicinskog, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *