Home / Tetkina Kuhinja / Gurabije
Gurabije

Gurabije

Gurabije su keksići koje su nam bake i mame pravile kad god nam se jelo nešto slatko. Znam da mi je ime bilo uvek smešno i nekako u neskladu sa izgledom i ukusom i tek kasnije sam saznala da  zapravo na turskom znači “keks”. Mi tu poslasticu i dalje pravimo samo je nazivamo cookies (kukiz) i ovim putem želim da podsetim na osnovni recept i podsetim sve mlade mame  koliko deca obožavaju ovakvu vrstu domaćih slatkiša kao i da učestvuju u njihovom pripremanju. Pripremite modle, igrajte se testom zajedno a onda uživajte u slasti.

Osnovni recept:

2 jaja

1 žumance

250 g masti

1 šolja šećera

brašna po potrebi (oko 300 g)

U testo se mogu dodavati arome po želji – vanila, kakao, rendana kora limuna, cimet, orasi, bademi…

Umesiti testo od svih sastojaka i najbolje je ostaviti ga oko pola sata u frižderu.

Razviti oklagijom i vaditi oblike . Možete ih oposuti kristal šećerom pre pečenja i onda divno krckaju dok se jedu. Peći na 200stepeni oko 15 minuta da blago porumene.

Mogu dugo da stoje, naravno ako uspete da budete umereni u njihovom konzumiranju !

Prijatno !

Gordana Radojković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*