FreeDigitalPhotos.net

Dobro zdravlje počinje sa dojenjem – Svetska nedelja dojenja

Juče je počela Svetska nedelja dojenja koja se obeležava  petnesti put po redu i posvećenja je posticanju dojenja a ova je posebno posvećena i desetoj godišnjici objavljivanja globalne strategije za ishranu odojčadi i dece donetoj od strane UNICEF-a i Svetkse zdravstvene organizacije.

Podsticanje dojenja ima za cilj da podstiče mame da doje svoju decu naročito u prvih šest meseci života sa ciljem da se smanji smrtnost novorođenčadi i dece do pet godina

Veruje se da pad smrtnosti odojčadi na globalnom nivou – sa dvanaest miliona 1990. godine na sedam miliona 2011. godine može da se pripiše, pored poboljšanja zdravstvene zaštite i dojenju, majčino mleko deci pruža prirodan imunitet od mnogih bolesti u detinjstvu i doprinosi dugoročnom zdravlju.

Ovih dana, većina zemalja je objavila statistike o stopi dojenja po kojoj u proseku, širom Evrope, devet od deset beba doje.

Tema ovogodišnje Svetske nedelje dojenja koja traje do 7. oktobra je “Dobro zdravlje počinje sa dojenjem” a usmerena je na značaj dojenja kada je zdravlje beba u pitanju ali i kada je u pitanju zdravlje majki.

Svetska zdravstvena organizacija koja je obavila međunarodno istraživanje objavila je da deca koja nisu dojena češće oboljevaju od infekcija uha, grla i nosa, češće dobijaju plućne i bubrežne infekcije, imaju veći rizik da obole od dijabetesa kao i da budu gojazna ali i da kod beba koje ne doje postoji veći rizik od sindroma iznenadne smrti.

Što se majki tiče, dojenjem mogu preventivno sprečiti pojavu tumora dojke i jajnika, po statistikama, najmanji procenat žena obolelih od tumora dojke živi u ruralnim delovima Afrike gde majke dugo doje svu svoju decu.

Peporučuje se da bebama u prvih šest meseci života jedina hrana bude majčino mleko, a da nakon toga, bez obzira na uvođenje drugih namirnica u ishranu dojenje može da se nastavi do dve godine starosti u cilju boljeg zdravlja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *