DONCAFÉ 1

Vidimo se na kafi!

Kafane su dobile ime od turske reči “kahvehane” a označavale su mesta gde se kuva i ispija kafa.  Današnje kafane će vas teško asocirati baš  na kafu, no u njima se kafa i dalje pije i za razliku od jedne jedine varijante koja je bila poznata kao turska kafa a danas je zovu domaćom, danas imamo čitavu paletu raznih kafa a kada je naručite, to ne podrazumeva staru dobru komplet kafu – kafa, ratluk i mineralna voda, već morate da odslušate konobarski monolog – kratka, duga, sa mlekom, sa šlagom, nes… U mnogim restoranima i kafićima, ta turska, domaća kafa je proterana i možete dobiti sve ostale sem nje.

Sa kafom smo se prvi put susretale dok su je mame ispijale sa prijateljicama, propinjući se na prste da vidimo taj čarobni napitak i slušajući pretnje da kafa nije za decu je im od nje može porasti rep. Kada bi nam prvi put usuli par kapi kafe u toplo mleko a mi glumile velike ispijajući tu belu kafu, diskretno smo opipavale da nam slučajno nije nikao neki repić.

Detinjstvo smo , između ostalog, dok smo pravile sarmice od blata, provodile potajno slušajući predviđanja i priče o velikim ljubavima koje će se desiti a što se videlo u šoljici tek ispijene kafe, gledajući ispod oka one svečane trenutke kad velike žene zažmure i “ubodu” želju a ona koja im tumači sudbinu saopštava da “mlad momak u uniformi”, samo što nije došao, izvečeri, i to sa prstenom da je vodi, u nepoznato i u sreću.

Dvorišta su mirisala na kafu prženu u pržuljama a mi gledale kako se sirova, zelenkasta zrna pretvaraju u tamno braon i bake kako ih grickaju dok melju kafu u mlinovima koje danas čuvamo kao porodične relikvije.

Neke od nas su imale tu sreću da im direktno iz Trsta stignu mini keramičke šoljice i tako su se zauvek odvojile od nedostižnog stola za velike i na nekom stočiću, u uglu dvorišta su počele da ispijaju svoju “kafu” sa drugaricama.

DONCAFÉ 2

A onda, nekako sa polaskom u srednju školu, prvi put bismo se okupile, popile taj napitak koji je, koliko god šečera sipale, bio gorak, prevrtale šolju, prekrštale da nam „se otvori“ i gledale u nju lažući jedna drugu sve u šesnaest da će nas pogledati baš onaj dečko, na odmoru između trećeg i četvrtog časa i bez obzira na laganje, verovale smo u ta predviđanja sa slatkom strepnjom u stomaku.

DONCAFÉ 3

Nekako u to vreme, obavestili bi nas da će ti momci za kojima uzdišemo početi da nas pozivaju kod sebe da pijemo kafu i “slušamo ploče” i da pazimo šta radimo, jer ako pristanemo i odemo, ponudiće nam sve sem kafe a možda nas i prevariti. Tako smo saznavale da smo možda izbegle opasnost da nam poraste rep ali da smo pred novim iskušenjem – kako sačuvati devojačku čast pred ponudom da pijemo kafu a na pozive smo gledale sa podozrenjem ako nam se dečko nije svideo, i nestrpljivo očekivale poziv od onoga ko nam se dopadao.

I porasle smo shvativši da od kafe nikome nije porastao rep a da je najmanje ona kriva za neke stvari koje su drugi smatrali nedopustivim za naše godine.

DONCAFÉ 4
Evolucija šoljice za kafu, današnja i bakina iz četdesetih godina prošlog veka

Kako god, taj čarobni napitak koji golica nozdrve je ono bez čega ne umemo da se probudimo, dan nije počeo dok nismo popili prvu kafu, sinonim je za mušku pažnju i ljubav – on joj donosi kafu u krevet, što postoji uglavnom u pričama i kad neka javna ličnost pred razvodom želi da ubedi svoju publiku da nema srećnijeg braka do njenog.

Iza reči kafa slobodno možemo staviti znak jednakost i napisati – druženje, razgovor, puno smeha i dragih ljudi. Skoro uvek, kada sretnemo nekoga, kažemo – oh, koliko dugo se nismo videli i popili kafu. Kad pozivamo drugaricu uvek kažemo – hajdemo na kafu, mamama javljamo da stižemo na kafu… Često tu kafu i ne popijemo, ali se uvek “viđamo na kafi”. Šta god da smo pile družeći se sa nekim, kažemo – bila sam na kafi sa…

Uz kafu odrastamo, kao uz neku veliku tajnu koja će nam se otkriti kad porastemo, uz nju se sklapaju neraskidiva prijateljstva, rađaju velike ljubavi, sklapaju veliki poslovi, saopštavaju velike tajne zvane “među nama”, po njoj delimo ljude na one sa kojima bi rado popili kafu u bilo kojoj situaciji i na bilo kom mestu i one sa kojima je nikada ne bismo popili.

Krepi nas, odmara, zbog nje kasnimo i žurimo, čini nam se da bez nje ne bismo umeli da živimo.

I dok uz sva ostala pića, pre nego što otpijemo prvi gutljaj, uz kucanje čašama izgovaramo – Živeli! – kafa je jedini napitak uz koji će vam, kada zahvalite, onaj ko vas je poslužio reći – Nazdravlje!

Ako ste pili kafu dok ste čitali ovu malu, nostalgičnu priču, nazdravlje!

Ovaj tekst sponzorisali su DONCAFÉ i Ljubitelji kafe.

“Ubola” sam želju, autori dva najmaštovitija tumačenja, ili ako pogodite “šta sam ‘tela”, ljubaznošću DONCAFÉ dobiće poklon paket.

DONCAFÉ 5DONCAFÉ 6

 

6 comments

 1. „Dvoje da se spoje, oci u oci , na postolju da stoje, u mesecom obasjanoj noci“ :)))))

 2. Hmmm… poučen izjavama poslednjih dana i operisan od utopije zvane „mir u svetu“, okušaću sreću sa… hmmm… „ljubimca koji uz sve svoje kvalitete ume još i sjajno da masira“…:)
  Pritom se to da ga nikad ne mrzi da razdragano prione na masažu podrazumeva, je l’…;)

 3. Iz srednjoškolskih dana i perioda bežanja sa časova izvlačim „zanat“. Pa, kaže: Skoro spojen krug znači da malo fali da ti se želja ostvari, a slušalica uperena ka malom smeđem čoveku znači da je dovoljno samo da mu glasno kažeš šta želiš, pa ćeš to i dobiti. Ali, bez „zadnjih namera“. 🙂

  I ono što sam uvek volela da govorim drugaricama – ostaci od pene na obodu šoljice znače da imaš puno poljubaca! :))

 4. Cekas poziv, vidim, a skoro zatvoren krug implicira na skoro ostvarenje tj.poziv 🙂
  dodala bih, imas puno onozavanja u solju u lucky girl!

 5. Bice putovanje ,eto solja kaze sama ,ih ,bogami vise komada :)A zeljaaaa tacka na dobro sklopljen dogovor , a sad koje vrste hm hm, poziv za kafu od korpulentnog mladica ;)Iskrice su tu ,zasladi dobro :))))

 6. Mala konkurencija 🙂

  Molim da Milena i Iv pošalju podatke, ime, prezime i broj telefona na mejl tetka.rs@gmail.com

  Hvala vam na „gledanju“ 😀

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *