FreeDigitalPhotos.net

Šljiva lek i poslastica

Rodom sa Kavkaza, uzgaja se širom Evrope, odomaćila se i kod nas i smatramo je jednom od nacionalnih obeležja. Šljiva, plod rane jeseni, veoma je hranljiva a koristimo je za spremanje džemova, kolača, knedli, ređe sokova, i za pravljenje čuvene srpske rakije – šljivovice. Sušene šljive smatraju se pravim delikatesom i sve više zauzimaju mesto u kulinarstvu.

Oko 87% šljive čini voda ali je i pored toga bogata šećerom, sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, vitamin A i bogata je vlaknima.

Bez obzira što najviše volimo da je koristimo za pravljenje džemova i kolača,  preporučuje se da se što više jede sveža, bar dok je sezona. Veruje se da je šljiva odlična za ljude koji pate od anemije i da je savršena protiv umora i stresa. Malo je poznato, ali šljiva se koristi i u kozmetici, uglavnom za spravljanje maski za masnu i osetljivu kožu.

Pošto reguliše rad creva dobra je za one koji pate od zatvora, a konzumiranje veće količine može dovesti do proliva, zato pažljivo kada jedete šljive.

Suve šljive se ne preporučuju onima koji pate od dijabetesa zbog visokog sadržaja šećera.

Nakon što ih kupite čuvajte ih najviše četiri dana i to u frižideru a izvadite ih sat vremena ranije pre nego što ćete ih jesti kako biste osetili pun ukus.

Ukoliko želite da ih sačuvate u zamrzivaču, operite ih, izvadide koštice i zamrznite na plastičnim poslužavnicima pa nakon što je svaka zamrznuta posebno možete ih staviti u kesu, tako ćete lako moći da odvojite količinu koja vam je potrebna.

U zimskim mesecima, odlična poslastica uz čaj su šljive pečene u rerni, na svaku polovinu stavite po malo cimeta (šećera ako baš volite slatko)  i ispecite ih.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *