Bettys

Slatki putopis – Čajdžinica Bettys

Proučavajući istorijat i znamenitosti Yorka, unapred sam se  pripremila na to  šta je važno videti i posetiti  ali nemalo me je iznenadio prizor ispred jedne otmene poslastičarnice  ili kako je ovde zovu Čajdžinice (Tea rooms) – ispred nje se protezao dugačak red (po kome su Englezi i inače poznati, ali ovde je bilo i puno stranaca) i svi su strpljivo čekali da uđu i dobiju svoje mesto za stolom. Red ispred „poslastičarnice“? Priznajem da ne bih svoje dragoceno vreme trošila na čekanje u redu da nisam imala sreću da u određenom trenutku (ali zaista samo trenutku), ne bude reda i pri tom na insistiranje moje najbolje drugarice koja živi u Škotskoj i došla je ovom prilikom da me vidi, uđem i osetim atmosferu, ukuse, ljubaznost, toplinu, način ophođenja i to sve praćeno zvucima klavira u fantastično uređenom ambijentu.

Bettys 1

Ako vas ikada put nanese u York ili u neki od gradova u Yorkshir-u, u Engleskoj, poseta neće biti kompletna ako se ne poseti i čuvena čajdžinica Bettys koja je toliko popularna i  nezaobilazna da se , kao što sam već spomenula,  čekaju redovi za posetu i uživanje u slatkim i slanim poslasticama.

Možete se zasladiti ili pojesti lagani obrok u obliku raznih ukusnih sendviča, jela od povrća, pojesti sladoled, kolač, kupiti hleb, pecivo i razne vrste ručno pravljenih bombona i čokolada.  Cene su veoma visoke  ali vredno je svakog penija jer Bettys je Yorkshirska institucija i slatka znamenitost.

Bettys 2

Kako kažu u Bettys „ Ovde se slavi ljubav prema hrani“ a voće i povrće  proizvedeno u njihovoj sopstvenoj bašti  koristi se, kako prilikom spremanja hrane, tako i  na njihovom kulinarskom kursu „ Od bašte do stola“ koji se održava svakog jula meseca.

Priča o Bettys

Švajcarac poreklom, mladi Frederik Belmont stigao je u Englesku sa dobrim znanjem pekarskog i poslastičarskog  zanata i sa snovima o budućnosti.

Predivni predeli Yorkshira podsetili su ga na rodnu Švajcarsku te je rešio tu da ostane i 1919. godine otvorio  prvu Bettys čajdžinicu u modernom banjskom gradiću Harrogate.  Kombinacija švajcarskih receptura i Yorkshirske tople gostoljubivosti u elegantnom okruženju, učinile su je neodoljivim. Bettys je poszigla momentalni uspeh.

Bettys 3

Ubrzo je otvorio i pekaru i zahvaljujući njoj on je otvorio nekoliko čajdžinica kao i popularnu u Yorku koju je uredio  inspirisan fantasticnim brodom Queen Mary na kojem je doplovio.

Danas ima ukupno 6 čajdžinica po celom Yorkshiru, postale su jednostavno sinonim za ovu oblast. Čuvena je i  njihova kulinarska škola kao i kućna dostava . Sa podjednakom posvećenošću i ljubavlju, kao što  prave sve od torti i kolača do  hleba i peciva,  tretiraju i  svoje mušterije.

Ostala je misterija zašto se lanac ovih čajdžinica zove Bettys i tu ima nekoliko interesantnih priča: od toga da je nazvan po pokojnoj kraljici majciBettys 4 Elizabeth Bowes , preko sentimentalne priče o prerano preminuloj doktorovoj ćerki do omiljene priče  koja govori o maloj devojčici koja je prekinula prvi sastanak Borda o ovoj temi i koja se naravno zvala Betty.

U nadi da ću vas zasladiti makar fotografijama i slatkom pričom i inspirisati da podelite sa nama još neku slatku znamenitost o kojoj se malo  zna. za vas se sladila i fotografisala

Gordana Radojković

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *