FreeDigitalPhotos.net

Pomorandža za lep miris garderobe i kao dodatak kolačima

Iako možete kupiti raznorazna sredstva koja služe da ih stavite u ormar, među garderobu, kako bi lepo mirisala, naročito ona koju sezonski koristimo, veliki problem su nam zimske jakne, kaputi i džemperi, naročito ako imate problem sa vlagom, čak i naftalin više nema miris naftalina, sećate li se kako su mirisali ormari naših baka, već miriše na lavandu, limun i neko drugo voće, postoje mali trikovi kojima možete osvežiti miris svoje garderobe, čak i cipela.

Još uvek su dani topli ali već vladaju virusi, sa zimskim danima ćemo jesti više južnog voća a pomorandže če vladati sve do proleća.

Stari anglo-saksonski običaj je – u pomorandžu, koliko god možete zabodite zrna karanfilića i stavite je među stvari kojima želite da osvežite miris ili jednostavno želite da lepo mirišu. Pošto je kora pomorandže prilično debela i teško ju je probušiti karanfilićem, možete je izbušiti čačkalicom ili debljom iglom, onom za pletenje a zatim zabosti karanfilić. Blag miris pomorandže i prlično jak miris karanfilića, zajedno će dati vašoj garderobi specifičan miris koji pomalo podseća na orijent.

Pomorandža može vrlo dugo stajati, čak i kad se osuši ispuštaće lep miris, vodite samo računa da je ne bušite toliko duboko da počne da pušta sok I napravi fleke na nekom komadu garderobe.

Kora pomorandže može da da veoma lepu notu nekim kolačima ili tortama, pre nego što je oljuštite narendajte koru na “sitno rende”, stavite na kuhinjski papir ili salvetu da se suši na sobnoj temperature a zatim stavite u neku posudu sa poklopcem ili manju teglu i čuvajte u frižideru.

Samo pola kašičice sušene kore pomorandže dodate u testo za palačinke, daće fenomenalan, osvežavajući ukus palačinkama, patišpanju za voćne torte, svemu što je slatko, čak i starim, dobrim vanilicama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *