Pin-up Girls – prve fotošopirane devojke

Svima nam je poznato ko su bile Pin-up devojke, odnosno, kad to čujemo odmah zamislimo prpošnu devojku bujnih oblina i nevinog izraza lica, u pozi kojom se poigrava svojom erotikom a da nikada nismo imali negativna osećanja da je to nešto ružno. Nasuprot tome, ime Žil Elvgren većini nas ne znači ništa iako je upravo on “otac” Pin-up devojaka.

Žil Elvgren je bio crtač i ilustrator i svoj najveći uspeh je postigao pedesetih godina prošlog veka, ilustracijama koje je radio za velike brendove kao što su Coca Cola i Ford. Poigravao se svetom mode i erotike a njegovi čuveni crteži Pin-up devojaka nastali su na osnovu crno belih fotografija koje je retuširao, naglašavao detalje i obline te se s pravom smatra da su njegovi crteži prava preteča danjašnjeg Fotošopa. Njegovi modeli su uglavnom bile nepoznate devojke ali i veoma poznate glumice pa se jednom od najpopularnijih Pin-up devojaka smatra glumica Kim Novak.

Elvgren je samo uz pomoć četkice, dodajući živopisne pozadine, nakit, ravnajući stomake,  dodajući obline, uspeo u onome što mnogima danas ne uspeva uz pomoć najsavremenije tehnologije, da privuče pažnju javnosti, bio je pionir u svom poslu i stvorio je jedinstven stil koji je i danas veoma popularan.  Smatra se majstorom naglašavanja ženstvenosti.

Čar njegovih crteža je u tome što devojke nije prikazivao kao fatalne zavodnice, seks simboli, već svaki crtež izgleda kao da je devojka uslikana u trenutku, čega uopšte nije bila svesna.

Na fotografijama možete videti kako su izgledali modeli koji su Elvgrenu služili kao inspiracija a kako gotovi crteži.

Izvor fotografija: Retronaut

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *