Mapiranje oružja u Srbiji: Šta građani Srbije znaju i misle o oružju?

Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (UNDP/SEESAC) pokreće jedinstvenu platformu “Oružje na meti“ i kampanju Bezbedno do Bezbednosti!

‘’I krene u šljivar da iskopa pušku.
Kod nas ti svaki ima ponegde neku zakopanu ili sakrivenu pušku. Pamet nema, duše nema, al to uvek ima.’’
(‘’Daleko tamo’’ – Vidosav Stevanović)

Crne hronike su pune vesti o teškim ranjavanjima i ubistvima, čak i onim slučajevima da je jedno dete povredilo drugo dok su se igrali oružjem koje su pronašil u kući. Ako se sećate slučaja od pre nekoliko godina, čovek je sa puškom krenuo po selu i pucao u svakoga koga je sreo, nedavno je u Nišu izvršeno dvostruko ubistvo i samoubistvo…

Dnevni list Blic nedavno je objavio podatak da u Srbiji postoji oko tri miliona komada neregistrovanog oružja, odnosno da  na jedan registrovan pištolj  dolaze bar tri nelegalna, a pretpostavlja se da je većina tog oružja zadržana nakon ratova na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ako je tačna ona teorija po kojoj ne postoji oružje koje bar jednom nije opalilo, onda smo svi u potencijalnoj opasnosti da budemo mete nekog poremećenog uma koji bi svoje unutrašnje konflikte, kao što se desilo sa čovekom koji je ubijao svoje komšije, ili konflikte sa drugima, rešavao upotrebom oružja.

Srpski običaj da se pucnjavom proslavljaju rođenja, venčanja, sportski uspesi, takođe je potencijalna opasnost da neko strada zbog nestručnog rukovanja vatrenim oružjem.

Juče,  6. septembra, UNDP/Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC) zvanično je predstavio pokretanje kampanje “Oružje na meti“ zahvaljujući kojoj će građani Srbije biti u prilici da potpuno bezbedno i anonimno izraze svoje mišljenje o kulturi naoružanja, kao i da prijave situacije gde i kada je oružje viđeno ili upotrebljeno. Uz slogan „Bezbedno do bezbednosti!“, ovo je prvi takav projekat koji se pokreće u regionu jugoistočne Evrope.

Putem platforme “Oružje na meti“ građani će biti u mogućnosti da jednostavno i brzo prilože informacije o viđenom oružju, kao i da iznesu stavove na tu temu, što će omogućiti formiranje slike o posedovanju i upotrebi oružja, kao i kulturi naoružanja u Srbiji. Zahvaljujući prikupljenim informacijama, UNDP/SEESAC će obrazovati sistematičnu platformu javnih društvenih informacija koje mogu biti korisne kako za građane, tako i za nadležna ministarstva.

„Bezbednost je ključni preduslov za održiv razvoj jedne zemlje. Od 2002. godine UNDP pomaže izgradnju kapaciteta nacionalnih institucija zaduženih za pitanja bezbednosti, kako u Srbiji tako i šire u regionu. Kroz kampanju “Oružje na meti” UNDP će isprobati inovativne metode i pokušati da angažuje same državljane Srbije da direktno učestvuju u identifikaciji problema i kreiranju bezbednijeg društva”, izjavio je William Infante, stalni koordinator Ujedinjenih nacija i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

William F. Infante, stalni predstavnik UNDP Srbija i stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji

„Postoji pretpostavka da je u Srbiji prisutna tradicionalno jaka kultura korišćenja i nošenja oružja koja je podržana od strane većine društva. Istovremeno, velika prisutnost legalnog i dostupnost ilegalnog malokalibarskog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi predstavlja bezbednosni rizik i pretnju održivom razvoju za društvo tog regiona. Iz tog razloga kampanja koju pokrećemo “Oružje na meti“ ima za cilj da pruži stvaran uvid u to kakav je stav građana Srbije po pitanju kulture i upotrebe vatrenog oružja, kao i da pruži podršku državnim institucijama za bezbednost i sigurnost za neke buduće kampanje“, izjavio je dr Ivan Zveržhanovski, v.d. vođa tima UNDP/SEESAC.

Ivan Zveržhanovski, v.d. vođa tima UNDP-SEESAC

Sve informacije koje građani budu slali su anonimne i biće korišćene isključivo radi održavanja projekta i analize njenih rezultata. Platforma je od izuzetnog javnog značaja, jer će građani u svakom trenutku preko platforme “Oružje na meti“ imati uvid u najsvežije informacije koje pristignu na tu temu i biti u prilici da na jednom mestu steknu pregledan uvid kada i gde se oružje koristi(lo).

Postoji više načina putem kojih građani mogu dostaviti informacije i izneti svoj stav na ovu temu, popunjavanjem formulara putem sajta www.oruzjenameti.org, slanjem e-maila na adresu oruzjenameti@gmail.com, putem Twitter naloga @oruzjenameti ili putem mobilnih telefona, preuzimanjem Ushahidi aplikacije.

Ako znate da neko poseduje ilegalno oružje ili ste prisutvovali situacijama da neko koristi oružje u trenucima kada treba da peva, budite odgovoran član ovog društva i prijavite, tako ćete sprečiti da neko postane žrtva tuđe neodgovornosti, pomračenja svesti, osvete, bilo kojeg razloga koji dovodi do tragičnih situacija kakve se dešavaju.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *