Home / Kafa sa tetkom / Ljutenica
Ljutenica

Ljutenica

Dok Mađari i Makednoci prisvajaju “vlasništvo” nad paprikom, a Leskovčani obaraju rekorde u proizvodnji, zimnica se ne može ni na ovim prostorima zamisliti bez ljute paprike.

Jedna od kvalitetnih, ukusnih, jednostavnih i ne preterano skupih zimnica je ljutenica. Može se koristiti na mnogo načina, kao preliv za meso I krompir, kao dodatak testenini, odličan namaz za vruć hleb, kao salata…

Potrebno je:

3 kg paradajza
1,5 кг ljutih paprika (može i manje ako ne volite mnogo ljuto)
3 dcl sirćeta
100 г šećera
2 dcl ulja
biber u zrnu
list celera (veza)
dve srednje glavice belog luka
so po ukusu

Priprema:

Paradajz oljuštiti, iseći na krupne komade i kuvati sa začinima oko 40 minuta.

Oprane ljute paprika kojoj su skinute peteljke, dobro je da ih izbušite malo iglom kako bi što bolje pustile ljutinu, dodati u paradajz i kuvati još 15 do 20 minuta.

Vrelu ljutenicu sipati u tople tegle, pokriti i ostaviti da se lagano hladi.

Ukoliko uopšte ne volite ljuto, možete umesto ljute paprika staviti slatku, ako ne nađete ovako male paprika isecite je na pola ili na četiri dela. Neće to biti ljutenica ali biće izvrsna salata.

Ljutenicu spremala i recept poslala Sanja Tomić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*