Home / Kafa sa tetkom / Kad nam se iz vrtića ili škole vrate sa flekama na garderobi
Kad nam se iz vrtića ili škole vrate sa flekama na garderobi

Kad nam se iz vrtića ili škole vrate sa flekama na garderobi

Sigurno vam se digne kosa na glavi kad vam se dete iz vrtića ili škole vrati uflekane garderobe i   sigurno postoje stvari sa kojih niste uspele da skinete fleku  pa ih odložile kao neupotrebljive ili stvari koje može nositi samo u kući, dok se igra.

Neke fleke je zaista teško skinuti, to uglavnom zavisi od materijala od koga je sašiven neki komad garderobe ali većinu fleka je lako ukloniti, naročito ako odmah reagujete. Nažalost, kada vam dete dođe sa flekom na majici ili pantalonama, fleke su već suve ali ni onda nije nemoguće potpuno ih ukloniti.

Fleke od čokolade ćete ukloniti tako što ćete prvo ostrugati čokoladu, ako je na garderobi ostao deblji sloj a onda pokušajte fleku da uklonite uz pomoć običnog sapuna i mlake vode. Ukoliko vam ne uspe, probajte sa alkoholnim sirćetom, a ukoliko vam ni to ne uspe, troporcentni hodrogen može biti efikasan. Nakon skidanja fleka sirćetom ili hidrogenom, garderobu operate mlakom vodom.

Fleke od masti, većina peciva koju deca kupuju u pekarama je masna, često ruke obrišu o sebe, koliko god ih učili da to ne rade, možete ukloniti tako što ćete odmah na fleku sipati puder i ostaviti da jedan sat da upije mast a zatim oprati. Umesto pudera, ako vam nije pri ruci, možete utrljati kuhinjsku so, ima isto dejstvo.  Ukoliko je fleka već suva, nakvasite je mlakom vodom i primenite isti postupak.

Fleke od hemijskih olovki  skinućete uz pomoć limunovog soka i soli, na uprljano mesto nacedite limunov sok a zatim utrljajte so. Ostavite da odstoji i isperite. Ako fleka ne nestane odmah, postupak ponovite nekoliko puta. Ako se desi da nemate limun, umesto njega možete upotrebiti mleko.

Fleke od blata se lako skidaju iako se ponekad desi da na komadu garderobe nakon pranja u mašini ostane braon fleka. Da biste uspešno rešili problem sa ovakvim flekama, ostavite isprljanu garderobu dok se fleka potpuno ne osuši a zatim dobro istrljajte “na suvo” dok ne istreseti višak blata. Rastvorite malo alkoholnog sirćeta u vodi, operate fleku a zatim normalno operate toplom vodom.

Fleke od krvi, deca se često povrede tokom igre uklonićete tako što ćete, ako je fleka još uvek sveža samo oprati hladnom vodom. Ako je krv sasušena, rastvorite u vodi malo brašna, da nema grudvica, dobro istrljajte uflekano mesto i operite toplom vodom, ili u mašini.

Fleke od trave ćete lako ukloniti, alkoholom, alkoholnim sirćetom ili troprocentnim hodrogenom. Napravite rastvor od istih delova vode i jednog od ova tri sredstva I dobro istrljajte mesto na kome se nalaze zeleni tragovi od trave a zatim isperite toplom vodom. Ponekad može pomoći i obično mleko, efikasno je kod starijih fleka. Ukoliko fleka ne nestane odmah, ponavljajte postupak dok ne nestane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*