Home / Porodica i zdravlje / Jesen stiže, dunjo moja
Jesen stiže, dunjo moja

Jesen stiže, dunjo moja

Nekada je dunja na ormaru, šepureći se između tegli sa džemovima, predstavljala znak da je jesen konačno stigla. Mnogima od nas dunja je asocijacija na davno prošla vremena, težak ormar od hrastovine, male zrake jesenjeg sunca koji objasjavaju snežno belu uštirkanu posteljinu prebačenu preko prozora, prosto da možemo osetiti kako sve miriše na ovu već pomalo zaboravljenu kraljicu jeseni.

Iako veoma mirisna i privlačna, dunja ima blago kiselkast ukus, teška je, ima opor ukus pa je najčešće jedemo kuvanu, ko se ne seća kompota od dunje koji krepi tokom zimskih dana, koristimo je za kuvanje džema i pripremanje čuvene, takođe pomalo zaboravljenje, poslastice – kitnekesa od dunja. U mnogim zemljama, što kod nas nije običaj, kompot od dunja ili specifičan sos, služe uz meso, masna mesa, živinsko meso i divljač. Ovo ne čudi ako znamo da je dunja odlična za probavni sistem.

Dunja je smatrana voćem koje simboliše ljubav i plodnost i  bila je simbol Venere. Neki tvrde da je poreklom iz zapadne Afrike mada kažu da vodi poreklo iz Male Azije, kako god, bila je poznata još Vaviloncima a stari Grci i Rimljani su je veoma cenili, jeli su je sa medom i od nje pravili specifičnu vrstu sirćeta. U Grčkoj je postojao običaj da mlada pre ulaska u bračnu postelju pojede kolač od dunje, meda i susama čime je, verovalo se, sebi obezbedila plodnost.

Pored toga što je dobra za probavni sistem, dunja sprečava dehidraciju kože, pojavu bora i smatra se voćem lepote. Lekari srednjeg veka prepisivali su sok od dunje kao lek, ali i obloge od mesa dunje kao lek za neke kožne bolesti.

Iako se ne gaji kao ostalo voće, možete je pronaći na pijačnim tezgama, kao da je zalutala, stidljivo se nudeći među raznim vrstama voća. Kad je ugledate, zamirisaće vam detinjstvo i možda slatko od dunja u kome se šepure jezgra oraha.

Ako u dvorištu imate dunju, ili poznajete nekoga ko je ima, listove slobodno naberite, osušite i korisitite za čaj. Još je Hipokrat preporučivao čaj od lista dunje protiv proliva. Kompot od dunje, nezaslađen, odličan je protiv želudačnih tegoba.

Bogata je vitaminom C, cinkom, kalijumom, natrijumom, sadrži organske kiseline i pektin,

Ako želite da revitalizujete kožu posle ovih dugih letnjih meseci, slobodno napravite masku od dunje, narendajte je, ostavite da odstoji sat vremena, dodajte kašičicu meda, nanesite na lice i operite mlakom vodom posle dvadesetak minuta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*